«KVV Liepājas metalurgs» nesniedz bankas garantijas par atlikto maksājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

AS «KVV Liepājas metalurgs» valdības izvirzītos nosacījumus izpilda tikai daļēji, jo uzņēmums nevar sniegt bankas garantijas par kavēto 2,7 miljonu eiro maksājumu. Tas nozīmē, ka vienošanās par kavētā maksājuma pārstrukturēšanu nav panākta, un Valsts kase šodien valdības sēdē ziņos par uzņēmuma iesniegtajiem dokumentiem.

«Tas nozīmē, ka vienošanās par kavētā maksājuma pārstrukturēšanu nav panākta, un Valsts kase šodien valdības sēdē ziņos par uzņēmuma iesniegtajiem dokumentiem,» sacīja Valsts kases pārstāve Eva Dzelme.

Viņa piebilda, ka šo nosacījumu neizpilde neizslēdz turpmāku sarunu iespējamību ar «KVV Liepājas metalurgu» par sadarbības turpināšanu. «Tomēr tiks izskatīta iespēja izmantot līgumos paredzētās saistību izpildes nodrošinājumus,» sacīja Dzelme. Jautāta, par kādu nodrošinājumu ir runa, Dzelme sacīja, ka, piemēram, tās ir uzņēmuma sniegtās ķīlas vai jau iepriekš iesniegtās banku garantijas.

«Protams, konsultācijas un sarunas ar uzņēmumu vēl tiks turpinātas un, iespējams, ka kāda vienošanās vēl var tikt panākta,» sacīja Dzelme.

LETA jau ziņoja, ka «KVV Liepājas metalurgs» vakar vēlu vakarā Valsts kasei iesniegusi apliecinājumus par valdības pagājušajā nedēļā uzņēmumam izvirzīto nosacījumu izpildi.

Lai valsts piekristu AS «KVV Liepājas metalurgs» kavētā 2,7 miljonu eiro maksājuma atlikšanai uz diviem gadiem,

uzņēmumam ir jāiesniedz apliecinājums, ka tā māteskompānija veiks finanšu ieguldījumus, kā arī jāiesniedz valdībai bankas garantija ar termiņu līdz 2017.gada 31.janvārim par atliktā maksājuma segšanu,

12.janvārī pēc valdības sēdes informēja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš. Uzņēmuma atbildi valdība gaidīs līdz šodienai.

Āboliņš atteicās minēt konkrētu summu, kāda uzņēmuma māteskompānijai jāiegulda «KVV Liepājas metalurgā». Viņš norādīja, ka šī summa ir paredzēta uzņēmuma biznesa plānā.

Ja uzņēmums izpildīs šos nosacījumus, tad maksājumu grafiks valstij varētu tikt pārskatīts, bet tas vēl ir sarunu jautājums, sacīja Valsts kases pārvaldnieks.

Viņš piebilda, ka

par pērn neveikto maksājumu tiek rēķināta soda nauda, kas ir 0,1% dienā no maksājamās summas.

Āboliņš uzsvēra, ka pagaidām esot runa tikai par pērn veicamo maksājumu 2,7 miljonu eiro apmērā, bet par šogad veicamo maksājumu uzņēmums nav izteicis lūgumu to atlikt.

AS «KVV Liepājas metalurgs» pērn 28.decembrī Valsts kasē bija jāieskaita 2,7 miljoni eiro. Taču «KVV Liepājas metalurga» valdes loceklis Igors Talanovs informēja, ka «KVV Liepājas metalurgs» noteiktajā laikā neveiks 2,7 miljonu eiro maksājumu Valsts kasei. Rūpnīca lūgusi atlikt šo maksājumu uz diviem gadiem.

«Šī maksājuma atlikšanu esam lūguši jau pirms mēneša, līdz šim notiek tā saskaņošana. Mums lūdza iesniegt biznesa plānu līdz 2030.gadam,

tas ir iesniegts un saskaņots ar kreditoriem,» sacīja Talanovs.

Viņš pauda cerību, ka ar Finanšu ministriju un Valsts kasi tiks panākts kompromiss. Talanovs uzsvēra, ka maksājuma neveikšana nekādā veidā neliks valstij zaudēt naudu. «Mums ir ķīla, kas pilnībā sedz visas valsts prasības pret uzņēmumu. Tāpēc ceram, ka izdosies vienoties un atlikt šo maksājumu,» sacīja Talanovs.

«KVV Liepājas metalurga» velmēšanas cehs no 7.janvāra atsācis darbu ar iepriekšējo jaudu -

aptuveni 25 000 tonnu produkcijas mēnesī. Lai nodrošinātu šādu ražošanas apjomu, velmētava strādās 24 stundu darba režīmā.

«KVV Liepājas metalurgs» aizvadītā gada pēdējās dienās un šī gada sākumā uz laiku bija pārtraucis ražošanu. Uzņēmumā bija remonta un brīvdienu pārtraukums.

Savulaik par maksātnespējīgu atzītais uzņēmums «Liepājas metalurgs», ko iegādājās Ukrainas holdinga kompānija «KVV Group», pēc gandrīz divu gadu dīkstāves darbu atsāka pagājušā gada februārī.

Liepājas tiesa 5.janvārī noraidīja SIA «Elme Messer Metalurgs» pieteikumu par «KVV Liepājas metalurga» maksātnespēju. «KVV Liepājas metalurga» valdes loceklis Talanovs uzskata, ka tas ir objektīvs spriedums, jo uzņēmums esot maksātspējīgs.

«KVV Liepājas metalurga» apgrozījums pērn bija 73 miljoni eiro, bet zaudējumi sasnieguši astoņus miljonus eiro.

Darba algās pērn samaksāti septiņi miljoni eiro, četri miljoni eiro samaksāti par energoresursiem, bet 3,5 miljoni eiro - par dabasgāzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu