Elektroenerģijas tirgus vidējā cena Latvijā pagājušajā nedēļā samazinājās par 2%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā un Lietuvā pagājušajā nedēļā bija 60,63 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 2% zemāk nekā pirms nedēļas, liecina AS «Latvenergo» apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām «Nord Pool Spot» biržā pagājušajā nedēļā.

Nelielo cenu lejupslīdi veicināja gan salīdzinoši zemāks elektroenerģijas cenu līmenis Skandināvijā, gan arī būtisks kāpums vietējā reģiona elektroenerģijas izstrādes daudzumā - Latvijā pagājušonedēļ tika saražotas 160 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas bija par 10% vairāk nekā nedēļu pirms tam, bet Lietuvā izstrādes daudzums pieauga par 53%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, un sasniedza 66 GWh.

Kopumā iepriekšējās nedēļas laikā elektroenerģijas cenas Latvijā un Lietuvā svārstījās no 19,36 līdz 200,05 eiro par MWh, ko izraisīja situācija ārpus Latvijas «Nord Pool Spot» biržas apgabala.

Latvijā dienas palielinātā elektroenerģijas patēriņa stundās cenas ietekmēja Lietuvas «Nord Pool Spot» tirgus apgabals. Tā kā starp Latviju un Lietuvu pārvades tīklu kapacitāte ir pietiekoša, bet Lietuvai šajā periodā bija liels jaudu deficīts no 800 līdz 1400 megavatiem (MW), zemākas cenas saražotās elektroenerģijas plūsma nonāca arī Lietuvā, izraisot augstu elektroenerģijas deficītu Latvijas un Lietuvas «Nord Pool Spot» apgabalā un paaugstinot cenu atsevišķos dienas periodos.

Šajā periodā koģenerācijas režīmā strādāja Rīgas otrā termoelektrocentrāle un maksimuma stundās arī kondensācijas režīmā, ar saražoto elektroenerģiju nodrošinot gan Latvijas tirgus pieprasījumu, gan arī Lietuvas.

Tikmēr Igaunijā pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas tirgus cena samazinājās par 6% un sasniedza 40,81 eiro par MWh, un cenas Igaunijā pamatā noteica Somijas elektroenerģijas tirgus, kur tirgus cenas arī samazinājās par 6%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Kopumā elektroenerģijas cenas Igaunijā svārstījās no 18,41 līdz 150,01 eiro par MWh, bet Somijā tās atsevišķās stundās pat pārsniedza Igaunijas cenu līmeni, pakāpjoties līdz 154,93 eiro par MWh.

Tikmēr pārvades jaudas kapacitāte no Somijas uz Igauniju jau desmito nedēļu pēc kārtas bija 1000 MW jeb pilns uzstādītais daudzums.

Pagājušās nedēļas laikā Baltijā elektrostacijas saražoja 83% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 70% no kopējā patēriņa. Latvija pagājušā nedēļā importēja 4% no kopējā elektroenerģijas patēriņa, bet Igaunija saražoja par 28% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu