SPRK: «Latvijas Gāzei» nav tiesību liegt «Latvenergo» piekļūt gāzes infrastruktūrai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

AS «Latvijas Gāze» (LG) nav tiesību liegt AS «Latvenergo» piekļūt gāzes infrastruktūrai, skaidroja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāve Inese Krūmiņa. SPRK pārstāve uzsvēra, ka LG izsniegtās licences nedod tiesības atteikt pieeju un lietošanas tiesības dabasgāzes pārvades un sadales sistēmām.

«Ja SPRK saņems sūdzības par atteikumu lietot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmas, tās tiks izvērtētas atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem,» norādīja Krūmiņa.

Iepriekš SPRK vadītājs Valdis Lokenbahs skaidroja procedūru, kāda sekos, kad «Latvenergo» paudīs gatavību iegādāties gāzi Lietuvā. «Ja «Latvenergo» nosūta pieprasījumu LG ar lūgumu atļaut ārpus Latvijas iepirkto gāzi caur LG infrastruktūru novadīt līdz savām tehnoloģiskajām iekārtām, tad LG ir vai nu jāpiekrīt, vai jānoraida šis lūgumus. Ja LG noraida «Latvenergo» lūgumu, tad SPRK būs jāskata LG argumenti. Tad arī SPRK pieņems lēmumu - atbalstīt «Latvenergo» pieprasījumu vai LG noraidījumu,» stāstīja Lokenbahs.

Viņš uzsvēra, ka SPRK darbojas saskaņā ar normatīvajiem aktiem, tāpēc patlaban ir svarīgi pēc iespējas ātrāk sakārtot regulējumu, kas atļautu «Latvenergo» iegādāties gāzi no citiem avotiem.

Jau ziņots, ka, pamatojoties uz LG izsniegto licenci, kas gāzes koncernam līdz 2017.gada 10.februārim paredz ekskluzīvas tiesības gāzes sadales tirgū, LG atkārtoti noraidījusi AS «Latvenergo» lūgumu piekļūt LG infrastruktūrai.

Savukārt Ekonomikas ministrija patlaban izstrādā Ministru kabineta noteikumus, kas atļaus «Latvenergo» iegādāties gāzi no citiem avotiem jau tagad, negaidot gāzes tirgus atvēršanu 2017.gadā. Minētie noteikumi valdībā varētu tikt skatīti jau janvārī.

LETA jau ziņoja, ka Latvenergo" pagājušā gada rudenī bija gatavs testa darījumam ar Lietuvas gāzes tirgotāju "Litgas", taču tad nebija iespējams izmantot LG cauruļvadu sistēmu gāzes transportēšanai.

«Latvenergo» no Lietuvas saņēma izdevīgāku gāzes cenas piedāvājumu nekā no Latvijas. Lietuviešu piedāvātā gāze par 1000 kubikmetriem bijusi par aptuveni desmit eiro lētāka. «Latvenergo» eksperimentālā kārtā vēlējās iegādāties vienu miljonu kubikmetru gāzes, taču LG lēma neļaut «Latvenergo» izmantot gāzes koncerna infrastruktūru. Rezultātā 2015.gada 30.novembrī beidzās Lietuvas kompānijas piedāvājuma termiņš «Latvenergo».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu