Ekonomikas ministrija: preču eksports turpinās mēreni augt

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas preču eksports turpinās mēreni augtaģentūrai BNS norādīja Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākais eksperts Edmunds Gergelevičs.

«Sagaidāms, ka tuvākajos mēnešos eksports turpinās mēreni augt un tā svārstības būs atbilstošas sezonalitātei,» teica Gergelevičs.

Viņš atzīmēja, ka preču eksports 2015.gada novembrī bija par 2,2% lielāks nekā pirms gada. Lielākā ietekme eksporta izaugsmē bija lauksaimniecības un pārtikas preču eksporta grupai (lielākoties graudaugu produkti). Pieauga arī mehānismu, ierīču un elektroiekārtu eksports. Tajā pašā laikā, naftas cenu samazinājuma dēļ, novembrī saruka minerālo produktu eksporta vērtība. Samazinājās arī vieglās rūpniecības preču eksports.

Gergelevičs minēja, ka gada laikā Latvijas preču eksports uz trešajām valstīm (izņemot Eiropas Savienības (ES) un NVS valstis) pieauga par 77%. Galvenokārt to veicināja straujš graudaugu eksports uz Saūda Arābiju, Alžīriju un Keniju. Uz NVS valstīm šajā laikā eksports samazinājās par 20,8%, kas skaidrojams ar pašreizējo ekonomisko stāvokli Krievijā, kā arī Krievijas noteiktajām importa sankcijām. Savukārt uz ES valstīm eksports nedaudz saruka – par 3,9%.

Tāpat viņš atzīmēja, ka preču imports 2015.gada novembrī salīdzinājumā ar 2014.gada novembri samazinājās par 2,8%. Lielākoties to ietekmēja minerālo produktu, mehānismu, ierīču un elektroiekārtu kā arī vieglās rūpniecības preču importa samazinājumi. Savukārt pieauga ķīmiskās rūpniecības preču, transportlīdzekļu un lauksaimniecības un pārtikas preču imports.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2015.gada 11 mēnešos Latvija eksportēja preces 9,543 miljardu eiro apmērā, kas ir par 1,2% jeb 115 miljoniem eiro vairāk nekā 2014.gada attiecīgajā laika periodā, bet importēja - par 11,508 miljardiem eiro, kas ir kritums par 0,5% jeb 57,9 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu