EK liek atmaksāt 700 miljonus Beļģijai par negodīgiem nodokļu atvieglojumiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) pirmdien paziņoja, ka nodokļu atvieglojumi, kurus Beļģija piešķīrusi vairākām lielām starptautiskajām kompānijām, tostarp alus ražotājam «AB InBev» un tabakas ražotājam «British American Tobacco», ir bijuši nelikumīgi, un lika kompānijām atmaksāt 700 miljonus eiro nesamaksātos nodokļos.

«Eiropas Komisija (EK) ir secinājusi, ka selektīvi nodokļu atvieglojumi, kurus piešķīrusi Beļģija ar «virspeļņas» nodokļa shēmu, ir nelikumīga saskaņā ar ES noteikumiem par valsts palīdzību,» preses konferencē teica ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

Viņa norādīja, ka lietā ir iesaistītas vismaz 35 starptautiskas kompānijas.

«Beļģija ir sniegusi vairākām starptautiskām kompānijām būtiskus nodokļu atvieglojumus, kas ir ES noteikumu par valsts palīdzību pārkāpums. Tas kropļo konkurenci, mazākus konkurentus, kas nav starptautiskas kompānijas, nostādot nevienlīdzīgās pozīcijās,» klāstīja komisāre.

Beļģijas sistēma, kas ieviesta 2005.gadā un tiek dēvēta par «Tikai Beļģijā», ļauj kompānijām par 50-90% samazināt nodokļu slogu, reģistrējot «virspeļņu», kas gūta kā daļa no darbības starptautiskā kompānijā.

«Saskaņā ar Beļģijas nodokļu nolēmumiem starptautisko uzņēmumu faktiskā uzskaitītā peļņa tiek salīdzināta ar hipotētisku vidējo peļņu, ko atsevišķs uzņēmums gūtu salīdzināmā situācijā. Beļģijas nodokļu iestādes šādu it kā pastāvošu peļņas starpību uzskata par «virspeļņu», un starptautisko uzņēmumu nodokļu bāze tiek attiecīgi samazināta. Tam pamatā ir pieņēmums, ka starptautiski uzņēmumi gūst «virspeļņu», jo pieder pie starptautiskas grupas, piemēram, to veicina sinerģija, apjomradīti ietaupījumi, reputācija, klientu un piegādātāju tīkli un piekļuve jauniem tirgiem. Praksē attiecīgo uzņēmumu faktiskā uzskaitītā peļņa parasti tika samazināta par vairāk nekā 50% un dažos gadījumos pat par 90%,» shēma izskaidrota EK paziņojumā.

Tomēr Vestagere teica, ka tādus nodokļu atvieglojumus vajadzētu sniegt no starptautiskajām grupām neatkarīgām kompānijām vai Beļģijas grupām. Tādā veidā komisāre noraidīja Beļģijas apgalvojumus, ka sistēmas mērķis ir izvairīties no dubultas nodokļu iekasēšanas divās vai vairākās valstīs.

EK izmeklēšanu par Beļģijas piedāvātajiem nodokļu atvieglojumiem sāka pērn februārī.

Ar EK lēmumu Beļģijai ir pienākums nākotnē atteikties no «virspeļņas» shēmas, kā arī valstij ir pilnībā jāatgūst vismaz 35 starptautisko uzņēmumu nesamaksātie nodokļi, lai tādā veidā atjaunotu konkurences līdzsvaru.

Tagad Beļģijas nodokļu administrācijas instancēm ir jāaprēķina, kuri uzņēmumi no shēmas guvuši negodīgu labumu un jāatgūst nodokļos nesamaksātā summa, kuru EK lēš ap 700 miljoniem eiro.

ES arī sākusi izmeklēšanu par citu valstu slēgtajiem darījumiem ar kompānijām par nodokļu atvieglojumiem. Tiek izmeklēta ASV datortehnoloģiju kompānijas «Apple» vienošanās ar Īriju, uzkodu un kafijas tīkla «Starbucks» vienošanās ar Nīderlandi un ātrās ēdināšanas tīkla «McDonald's» vienošanās ar Luksemburgu.

Oktobrī ES uzdeva uzkodu un kafijas tirdzniecības tīklam «Starbucks» un Itālijas autobūves uzņēmuma «Fiat» finanšu kompānijai samaksāt līdz 30 miljoniem eiro iepriekš nenomaksātos nodokļos Nīderlandei un Luksemburgai.

ES secinājusi, ka daļa valstu piedāvāto nodokļu atvieglojumu lielajām kompānijām ir bloka normu par valsts palīdzību pārkāpumu, jo ir pielīdzināmi valdības subsīdijām, kuru mērķis ir piesaistīt starptautiskās kompānijas uzņēmējdarbībai konkrētās valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu