Vairums zivrūpnieku atsākuši darbu; krasi sarūk ražošanas jaudas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pašlaik lielākā daļa Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumu ir atsākuši darbu, taču ir krasi samazinātas to ražošanas jaudas, aģentūrai BNS pastāstīja Zemkopības ministrijā (ZM).

«Pašlaik lielākā daļa Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumu, kuriem dotas tiesības eksportēt produkciju uz Muitas ūnijas dalībvalstīm, ir atsākuši darbību, bet to ražošanas jauda ir krasi samazināta,» norādīja ministrijā, atsaucoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošo informāciju.

ZM atgādināja, ka Latvijas zivju produkcijas eksports uz Krieviju tika pārtraukts 2014.gada augustā, kad tika ieviests embargo.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvija uz Krieviju šā gada septiņos mēnešos eksportēja 15,9 tūkstošus tonnu zivju produkcijas, ieskaitot konservus 13,0 miljonu eiro vērtībā. 2015. gada septiņos mēnešos salīdzinājumā ar 2014.gada attiecīgo posmu Latvijā sagatavoto un konservēto zivju un jūras produktu eksports uz Krieviju tonnās ir samazinājies par 17,2%, bet naudas izteiksmē sarucis par 25,4%.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests «Rosseļhoznadzor» 4.jūnijā noteica aizliegumu ievest zivis un zivju produkciju no Latvijas un Igaunijas. Iemesls produkcijas ievešanas aizliegumam bija veterināro un sanitāro prasību pārkāpumi. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) jūlijā paziņoja, ka Latvijas zivrūpnieki ir novērsuši «Rosseļhoznadzor» konstatētās neatbilstības, ko PVD norādīja arī Krievijai nosūtītajā atbildes ziņojumā. Krievija pagaidām nav paziņojusi par plāniem atcelt importa aizliegumu.

Savukārt Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības dienests «Rospotrebnadzor» no šā gada 1.augusta ir aizliedzis ievest zivju konservus no pieciem Latvijas uzņēmumiem - «Ventspils zivju konservu kombināts», «Gamma-А», «Sabiedrība IMS», «Unda» un «Saldus gaļas kombināts», jo esot konstatēti pārkāpumi Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības likumu prasību izpildē.

Tāpat vēstīts, ka vairāki zivju pārstrādes uzņēmumi, tostarp «Ventspils zivju konservu kombināts», «Līcis 93» un «Brīvais vilnis» vasaras sākumā paziņoja, ka uz laiku pārtrauc ražošanu un samazināja darbinieku skaitu. «Brīvais vilnis» septembrī atsāka darbu, savukārt «Līcis 93» paziņoja, ka ražot plāno atsākt vēlāk, bet «Ventspils zivju konservu kombināts» norādījis, ka tuvākajā laikā ražošanu neplāno atsākt. Savukārt zivju pārstrādes uzņēmums «Kolumbija Ltd.» Krievijas noteikto zivju izstrādājumu importa aizlieguma dēļ vasaras sākumā nolēma būtiski samazināt ražošanu, atlaižot aptuveni 240 darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu