SPRK: Krievija spēj noteikt zemāku cenu nekā sašķidrinātās gāzes piegādātāji

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Krievijas gāzes piegādātājiem brīva tirgus apstākļos vienmēr būs iespējas noteikt zemāku cenu, nekā piedāvā sašķidrinātās gāzes pārdevēji, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis.

Runājot par potenciālajām gāzes piegādēm Latvijas patērētājiem no Lietuvas un sašķidrinātās gāzes konkurētspēju ar Krievijas piegādāto, viņš norādīja, ka cenas noteikšanas principi ir dažādi. «Ir jāsaprot, ka sašķidrinātās gāzes cenas – arī tās, kura pašlaik tiek piegādāta Lietuvai - noteikšanas principi būtiski atšķiras. «Latvijas Gāzes» ilgtermiņa piegādes līgumu gāzes cena ir piesaistīta naftas cenām. Savukārt sašķidrinātās gāzes, kura tiek piegādāta Klaipēdai, cena tiek noteikta Lielbritānijā, kur ir gāzes birža. Tālāk šai biržas cenai tiek piemērots noteikts koeficients, un par šo cenu tā arī tiek piegādāta Klaipēdai. Tas nozīmē, ka šī cena ir svārstīga un ir jāskatās, kas notiek tirgū. Piemēram, vasaras periodā sašķidrinātās gāzes cenas ir zemākas, ņemot vērā pieprasījuma kritumu,» pauda Irklis.

Pēc viņa teiktā, jāskatās arī, kas sašķidrinātās gāzes tirgū notiek globāli. «Pēdējos gados ir vērojama strauja attīstība, un, ja kādreiz Tuvie Austrumi ļoti daudz dabasgāzes piegādāja Austrumu valstīm, tad tagad tur ir vērojams pieprasījuma kritums. Vienlaikus uz Dienvidaustrumāziju pieaug piegādes no Austrālijas. Attiecīgi Persijas līča gāzes plūsmas arvien vairāk pārvirzās uz Eiropu. Tāpat kā nopietns spēlētājs sašķidrinātās gāzes tirgū var ienākt Amerika, kur pašlaik tiek attīstīti vairāki eksporta termināļi. Turklāt tie tiek bāzēti ASV austrumu krastā, kas ir tuvāk gāzes ieguves vietām un arī Eiropai. Līdz ar to pastāv liela iespēja, ka Eiropu sasniegs arī Amerikas sašķidrinātā gāze. Lietuvieši cer, ka pirmais sašķidrinātās gāzes kuģis no ASV varētu piestāt tieši Klaipēdā. Līdz ar to gāzes cenu Eiropas biržās var ietekmēt ļoti daudzi faktori, un tas savukārt var atstāt iespaidu uz sašķidrinātās gāzes cenām Klaipēdā,» klāstīja SPRK padomes loceklis.

Irklis atzīmēja, ka tas, vai nākotnē pieaugs pieprasījums pēc sašķidrinātās gāzes, ir tieši atkarīgs no cenas. «Iespējams, ir uzņēmumi, kuri arī nākotnē gāzi grib iepirkt par stabilām cenām un zināt, kāda tā būs pārskatāmā nākotnē. Tāpat ir iespējams, ka attīstās tirgus un parādās instrumenti, kā caur finanšu mehānismiem fiksēt arī sašķidrinātās gāzes cenu. Vienlaikus ir jāņem vērā, ka transportēšanas izmaksas tai dabasgāzei, kuru mēs pa cauruļvadiem saņemam no Krievijas, jebkurā gadījumā būs zemākas. Sašķidrinātās gāzes transportēšanas izmaksas tehnoloģiju dēļ ir dārgākas. Līdz ar to Krievijas gāzes piegādātājiem brīva tirgus apstākļos vienmēr būs iespēja savu cenu samazināt zem tā līmeņa, kas ir sašķidrinātās gāzes piegādātājiem. Vai tas tā tiks darīts? To mēs nezinām,» klāstīja regulatora pārstāvis.

«Pašlaik vienīgā gāzes birža Baltijā ir Lietuvā, un es domāju, ka šis process izplatīsies arī tālāk un arvien vairāk sāks līdzināties tam, kas notiek elektrības tirgū. Būs piedāvājumi no vairākām pusēm, un cena veidosies atbilstoši piedāvājumam un pieprasījumam,» viņš piebilda.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai valsts regulējamajās nozarēs ‒ enerģētikā, telekomunikācijās, pastā, dzelzceļa transportā ‒ aizstāvētu sabiedrisko pakalpojumu lietotāju intereses un veicinātu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu