BBS apskats: norises pasaules ekonomikā gremdē ASV dolāra kursu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Aizvadītajā darba nedēļā kritumu piedzīvoja ASV dolāra kurss, bet eiro vērtība pietuvojās atzīmei 1,14 dolāri par vienu eiro, kas pēdējo reizi ir redzēta šā gada maijā.

ASV dolāru uz leju pavilka neiepriecinošie Ķīnas ražošanas dati, kuri liecina, ka rūpnīcu aktivitāte Ķīnā augustā ir zemākā pēdējo sešu ar pusi gadu laikā. Tas rada bažas, ka pasaules otrajā lielākajā ekonomikā var sākties strauja izaugsmes tempu bremzēšanās. Šis fakts, ko papildina naftas cenu kritums un nepārliecinošie inflācijas dati ASV, arvien vairāk investoriem rada bažas, ka ASV septembrī varētu arī nenotikt ilgi gaidītā procenta likmju celšana.

Lēmums par procentu likmju celšanu ASV valūtu tirgos tiek gaidīts jau sen - tā būtu pirmā likmju palielināšana gandrīz desmit gados, jo iepriekš krīzes iespaidā procenta likmes ir tikai samazinātas un joprojām atrodas rekordzemā līmenī. Taču pirms šī lēmuma ASV centrālās bankas pārstāvji grib būt pilnīgi pārliecināti, ka ASV ekonomikā ir vērojama stabila izaugsme.

«Notikumi Ķīnā un ASV Federālo Rezervju sistēmas (FRS) bažas par ASV ekonomikas izaugsmi ir pavājinājušās dolāra pozīcijas, kā arī samazinājušas dolāra procentu likmju paaugstināšanas varbūtību septembra FRS sanāksmē. Eiro cenai šāds tirgus dalībnieku noskaņojums, neskatoties uz notikumiem Grieķijā, ir ļāvis pārsniegt pēdējo reizi 23. jūnijā redzēto 1,13 dolāru līmeni. Dolāra optimistu pulks ir strauji sarucis un tirgus dalībnieki atkāpjas no iepriekšējo nedēļu tendencēm, lai pārvērtētu neseno notikumu ietekmi uz agrāk izteiktajām prognozēm,» pauda «SEB Bankas» Finanšu tirgus pakalpojumu vadītājs Andris Lāriņš.

Kārtējo krituma nedēļu ir piedzīvojis arī kaimiņvalsts Krievijas rublis. Eiro vērtība pret to nedēļas laikā pieauga par 8,3% - līdz 78,2 rubļiem par vienu eiro, bet ASV dolāra vērtība par 7,8% - līdz 69,04 rubļiem par vienu dolāru.

«Naftas produktu cenu uzvedība un tirgus dalībnieku riska apetītes mazināšanās šonedēļ ir parāvusi uz leju arī rubļa vērtību,» pauda Lāriņš.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,28% līdz 1,1078 dolāriem par eiro. Attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu ASV dolāra vērtība kāpa par 0,36% līdz 1,5586 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,06% līdz 124,39 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro otrdien kāpa par 0,49% līdz 1,1024 dolāriem par eiro, pret mārciņu dolāra vērtība saruka par 0,48% līdz 1,5661 ASV dolāram par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu pieauga par 0,02% līdz 124,41 jenai par dolāru.

Trešdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro saruka par 0,87% līdz 1,112 dolāriem par eiro, attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu tā kritās par 0,12% līdz 1,568 ASV dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu samazinājās par 0,49% līdz 123,80 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro ceturtdien saruka par 1,1% līdz 1,1242 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu tā kritās par 0,06% līdz 1,569 ASV dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu samazinājās par 0,32% līdz 123,40 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,1386 ASV dolārus, kas ir par 2,5% vairāk bekā pirms nedēļas. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,5694 ASV dolārus, kas ir par 0,3% vairāk, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā kritās par 1,8% un bija 122,04 jenas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu