Stājas spēkā samazinātie elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šodien stājas spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes apstiprinātie jaunie AS «Augstsprieguma tīkls» (AST) elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu diferencētie tarifi, kas būs par 0,8-8,1% mazāki nekā iepriekš, informēja SPRK.

Atkarībā no elektroietaišu pieslēguma vietas pārvades sistēmai elektroenerģijas pārvadīšanas tarifa samazinājums ir robežās no 0,8% līdz 8,1%. Savukārt maksas par pārvades jaudas uzturēšanu un attīstīšanu kritums ir no 0,1% līdz 3,9%.

Apstiprinātie elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu diferencētie tarifi ir par 9-11% mazāki un maksa par jaudas uzturēšanu vidēji par 4,7% zemāka, salīdzinot ar 2014.gada decembrī AST iesniegto tarifu projektu.

AST pārvades sistēmas pakalpojumu diferencēto tarifu samazinājums no šodienas tieši attieksies uz sadales sistēmas operatoru AS «Sadales tīkls» un atsevišķiem lietotājiem, kas tieši pieslēgti pārvades sistēmai, piemēram, SIA «Cemex» un SIA «Ventamonjaks serviss». Sadales sistēmai pieslēgtu lietotāju maksājumus šīs izmaiņas neietekmēs līdz sadales sistēmas pakalpojumu tarifu pārskatīšanai.

AS «Sadales tīkls» aģentūru LETA informēja, ka uzņēmums vērtēs AST tarifu ietekmi uz «Sadales tīkla» izmaksām, taču šogad sadales sistēmas pakalpojuma tarifu struktūrā nav plānots veikt nekādas izmaiņas.

Komersants ar tarifu projektu SPRK vērsās 2014.gada 23.decembrī, pamatojot nepieciešamību mainīt tarifus ar veiktajiem kapitālieguldījumiem pārvades sistēmas aktīvos, tostarp investīcijām projekta «Kurzemes loks» otrās kārtas realizēšanā, un pārvades sistēmas aktīvu ieguldīšanu to patiesajā vērtībā, kas palielināja pārvades sistēmas aktīvu nomas maksu par 8,4 miljoniem eiro.

Otrs būtisks iemesls tarifu pārskatīšanai ir Latvijā pārvadītās elektroenerģijas apjoma samazinājums, salīdzinot ar spēkā esošajā tarifā plānoto. Tas saistīts ar «Sadales tīkla» sistēmai pieslēgto mazo elektrostaciju saražotās elektroenerģijas apjoma pieaugumu un mazāku AS «KVV Liepājas metalurgs» patērētās elektroenerģijas apjomu, kā rezultātā kopumā par 14% samazinās pārvades sistēmā pārvadītais elektroenerģijas apjoms.

Sākotnējais tarifu projekts, salīdzinot ar līdz šim spēkā esošo tarifu, paredzēja elektroenerģijas pārvadīšanas tarifu kāpumu robežās no 3% līdz 9% atkarībā no elektroietaišu pieslēguma vietas pārvades sistēmai. Savukārt maksas par pārvades jaudas uzturēšanu un attīstīšanu kāpums bija paredzēts no 1% līdz 5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu