Jūrmalas dome mēģinās iesaistīties tiesvedībā pret augstsprieguma līnijas izbūvi Ķemeros

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Jūrmalas pašvaldība pašlaik gatavo lūgumu tiesai pieaicināt Jūrmalas pilsētas domi kā līdzprasītāju tiesvedībā, lai nepieļautu jaunas augstsprieguma līnijas izbūvi Ķemeru nacionālajā parkā. Tiesā šis pieteikums varētu tikt iesniegts augusta pirmajā pusē.

Kā pastāstīja Jūrmalas domes pārstāve Ieva Aile, pašvaldība lūgs tiesai pieaicināt Jūrmalas pilsētas domi pieteicējas Ingas Peimanes lietā kā trešo personu. Ņemot vērā lietu izskatīšanas termiņus Administratīvajā rajona tiesā, lietas izskatīšana pēc būtības varētu notikt ne ātrāk par 2015.gada rudeni/ziemu, spriež pašvaldībā. Pieteikums no pašvaldības puses tikšot iesniegts savlaicīgi - augusta pirmajā pusē.

Vienlaikus pašvaldībā ir sagatavota argumentācija un 8.jūlijā nosūtīta vēstule gan Eiropas Komisijas Vides ģenerāldirekcijai, gan arī Latvijas deputātiem Eiropas Parlamentā ar situācijas skaidrojumu un lūgumu izvērtēt 110 kilovoltu elektropārvades līnijas rekonstrukcijas un tās sprieguma palielināšanas līdz 330 kilovoltiem pēc apstiprinātās būvniecības trases caur īpaši aizsargātajām «Natura 2000» Ķemeru nacionālā parka dabas teritorijām.

Pašvaldība saņēmusi jau divu Latvijas eiroparlamentāriešu atbildes, pilnībā atbalstot pašvaldības lūgumu un apliecinājumu aktualizēt problēmu gan Vides ģenerāldirekcijā, gan Eiropas Parlamenta parlamentāro jautājumu komisijā.

Jau ziņots, ka Jūrmalas pašvaldība kā līdzprasītāja pievienosies jūrmalnieces Peimanes tiesvedībai Administratīvajā rajona tiesā, lai juridiskā ceļā aizstāvētu pērn pieņemto domes lēmumu, vienbalsīgi neatbalstot elektropārvades līnijas rekonstrukciju Ķemeru parkā.

Iesaistoties tiesvedībā, pašvaldība arī vēlas panākt Ministru kabineta rīkojuma atcelšanu, kas, piešķirot valsts nozīmes projekta statusu, ļauj veikt vērienīgus būvdarbus - jaunas augstsprieguma līnijas izbūvi Ķemeru nacionālā parka teritorijā.

Administratīvā rajona tiesa pieņēmusi juristes Peimanes pieteikumu, kurā aicināts atcelt Ministru kabineta lēmumu atļaut būvēt jaunu augstsprieguma līniju Ķemeru nacionālā parka teritorijā.

Šā gada 24.aprīlī Administratīvā rajona tiesa saņēma Peimanes iesniegumu ar lūgumu atcelt valdības lēmumu, jo juriste uzskata, ka paredzētās darbības īstenošana Ķemeru nacionālajā parkā ir nepieļaujama. Viņa atsaucas uz to, ka Ķemeru nacionālais parks kopš 2004.gada ir iekļauts Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamo teritoriju «Natura 2000» tīklā. Tāpat Ķemeru nacionālais parks ir valsts nozīmes īpaši aizsargājama dabas teritorija.

Jūrmalas domes deputāti ar 2014.gada 30.janvāra lēmumu vienbalsīgi neatbalstīja elektropārvades līnijas rekonstrukciju un izbūvi caur Ķemeru nacionālo parku.

Tikmēr Ķemeru nacionālā parka administrācija atbalsta jaunas augstsprieguma līnijas izbūvi parka teritorijā, apliecināja Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas direktors Andris Širovs. Administrācija esot pārliecināta par līnijas izbūvi dabai draudzīgā veidā, jo pirms izbūves darbiem tiek veikts ietekmes uz vidi novērtējums, piesaistot dažādus ekspertus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu