SVF: Grieķija nav samaksājusi parāda maksājumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķija otrdien nav spējusi samaksāt savu parādu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), apliecinājis SVF.

«Es apliecinu, ka 1,2 miljardu speciālo aizņēmuma tiesību (SDR) (1,5 miljardu eiro) maksājums, kuru Grieķijai šodien bija jāsamaksā SVF nav saņemts. Mēs esam informējuši valdes locekļus, ka Grieķija patlaban ir parādniece un var saņemt SVF finansējumu tikai tad, kad parāds būs nomaksāts,» sacīja SVF pārstāvis Gerijs Raiss.

Grieķijai parāda maksājumu SVF bija nepieciešams veikt līdz otrdienai plkst.22 (plkst.1 pēc Latvijas laika).

Tādējādi Grieķija kļuvusi par pirmo attīstīto valsti, kas piedzīvojusi SVF parādsaistību maksātnespēju jeb defoltu, un šī situācija norāda uz pilnīgo neveiksmi vairāk nekā piecu mēnešu garumā atrisināt Atēnu finanšu problēmas un novērst valsts izstāšanos no eirozonas.

Grieķija pēdējā brīdī gan lūdza SVF pagarināt parādsaistību atmaksas termiņu, un fonds šādi iepriekš rīkojies vien divreiz - abas reizes 1982.gadā, kad parādsaistību atmaksas termiņš tika pagarināts Nikaragvai un Gajānai.

Raiss apstiprināja, ka šāds lūgums ir saņemts, taču SVF valde lēmumu nav pieņēmusi.

Vienlaikus nespējai SVF veikt parādsaistību maksājumu otrdien noslēdzās arī starptautiskās glābšanas programmas termiņš. Tas nozīmē, ka Grieķijai vairs nav pieejama finanšu palīdzība, uz kuru tā bija paļāvusies kopš 2010.gada, tādējādi palielinot iespējamību, ka Atēnas jūlijā piedzīvos arī Eiropas Savienības (ES) parādsaistību defoltu un, iespējams, piedzīvos dalības pārtraukšanu eirozonā.

Eirozonas finanšu ministri otrdien atkārtoti atteicās pagarināt Grieķijas glābšanas programmas termiņu, bet trešdien sarunas paredzēts turpināt.

Cerībā panākt pašreizējās situācijas atrisinājumu Grieķija otrdien ierosināja ar ES noslēgt jaunu divu gadu vienošanos. Atēnas lūgušas gandrīz 30 miljardu eiro aizdevumu no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM), lai «pilnībā segtu valsts finansēšanas vajadzības un vienlaicīgu parādsaistību restrukturizāciju».

Taču pēc otrdien notikušās telefonkonferences ES amatpersonas apstiprināja, ka viņi šādu piedāvājumu nav gatavi pieņemt.

Kāda neapstiprināta informācija liecina, ka Grieķija pat piedāvājusi atcelt svētdien paredzēto referendumu, lai tikai atsāktu pārrunas, taču arī šis piedāvājums izrādījies novēlots.

Ministri gan plāno trešdien turpināt sarunas attiecībā uz Grieķijas lūgumu pēc jauna aizdevuma, taču pašreizējā situācija būs būtiski mainījusies, ņemot vērā glābšanas programmas termiņa noslēgšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu