S&P pazemina Grieķijas kredītreitingu līdz jaunam spekulatīvam līmenim

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Standard and Poor's» (S&P) trešdien pazemināja Grieķijas kredītreitingu par vienu pakāpi līdz jaunam spekulatīvam līmenim «CCC» pēc tam, kad naudas trūkuma māktā valsts pagājušonedēļ atlika parāda maksājumu Starptautiskajam valūtas fondam (SVF).

Šī maksājuma atlikšana «demonstrē to, ka Grieķijas valdība piešķir pensijām un citiem pašmāju izdevumiem augstāku prioritāti nekā plānotajām parāda atmaksas saistībām,» paziņoja S&P.

Aģentūra atzina, ka bez pavērsiena, kas nodrošinātu ekonomikas izaugsmes sākšanos, un bez dziļām valsts sektora reformām «Grieķijas parāds ir neilgtspējīgs».

S&P uzskata, ka bez jaunas vienošanās ar kreditoriem par vēl 7,2 miljardu eiro saņemšanu no starptautiskā aizdevuma programmas «Grieķijas valdībai ir gaidāms tās komerciālā parāda defolts nākamo 12 mēnešu laikā».

S&P atzina par iespējamu, ka Grieķijas valdība varētu ieviest kapitāla kontroles pasākumus, lai bloķētu tālākas noguldījumu aizplūšanas no tās bankām, kuras atbalsta Eiropas Centrālā banka (ECB). Valdība arī varētu emitēt savu valūtu paralēli eiro, lai samaksātu pašmāju rēķinus.

Pat ja Grieķija tuvāko divu nedēļu laikā panāktu vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem, aģentūra neuzskata, ka šāda vienošanās ļautu Grieķijai izpildīt savas parāda atmaksas saistības pēc septembra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu