PTAC: ātro kredītu ierobežojumi uzlabos iespējas laikā atmaksāt saistības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimā pieņemtie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā uzlabos patērētāju iespējas laikā atmaksāt uzņemtās finanšu saistības, sacīja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

«PTAC ir pārliecināts, ka likuma grozījumi veicinās ātro kredītu nozares darbības atbilstību godīgai darījumu praksei, kas uzlabos patērētāju iespējas laikus atmaksāt uzņemtās finanšu saistības, tādējādi mazinot kredītu atmaksas kavējumu un pagarinājumu skaitu,» sacīja Gertmane, piebilstot, ka PTAC ir gandarīts, ka pretēji otrajā lasījumā pieņemtajiem priekšlikumiem, likumā saglabāta labi aizsāktā nebanku kreditēšanas licencēšanas un uzraudzības sistēma.

Viņa arī piebilda, ka PTAC likuma grozījumus vērtē divējādi. «No vienas puses neesam pilnībā apmierināti, jo pieņemtā likuma redakcija ir kompromiss, un ātro kredītu izmaksu ierobežojumi nav tādā apmērā, kā tika virzīti un mūsu ieskatā būtu nepieciešami jebkura atmaksas termiņa ātrajiem kredītiem. No otras puses - arī šādi ātro kredītu izmaksu ierobežojumi uzlabos aizņēmēju situāciju un nodrošinās būtisku patērētāju aizsardzību, mazinot risku iekļūt nepārtraukti pieaugošu parādu jūgā, tādējādi nonākot finanšu un sociālā atstumtībā, kā arī ar to saistītām sekām,» sacīja Gertmane.

PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja piebilda, ka PTAC turpinās informēt patērētājus, lai viņi labāk apzinātos un saprastu uzņemtās finanšu saistības, kā arī veicināt kredītu atmaksas disciplīnu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Saeima ceturtdien, 28.jūnijā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai, tostarp aizliedzot tos piešķirt naktīs.

Tāpat grozījumi nosaka, ka patērētāju kreditēšanas līguma izmaksām ir jābūt samērīgām un kreditēšanas līgumam piemērotā gada procentu likme nedrīkst pārsniegt 100%. Šāds nosacījums samazinātu parādnieku skaitu, nodrošinātu kredīta kopējo izmaksu prognozējamību un veicinātu patērētāja maksātspējas izvērtēšanu.

PTAC ir valsts pārvaldes iestāde Ekonomikas ministrijas pārraudzībā, kas īsteno patērētāju tiesību un interešu aizsardzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu