«Fitch» saglabā Latvijas kredītreitingu; izaugsmi kavē ārējais parāds un zemie ienākumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova Evija Trifanova / LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch» ir paziņojusi, ka Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabā «A-» līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi, informēja Finanšu ministrija (FM).

Neskatoties uz ģeopolitisko risku ietekmi, «Fitch» arī turpmāk prognozē Latvijas ekonomikas izaugsmi. Vājākus ārējā sektora rādītājus aģentūras ieskatā kompensēs iekšzemes patēriņa pieaugums. Latvijas ekonomikas izaugsmi aģentūra 2015.gadam prognozē 2,3%, bet 2016.gadam - 3% apmērā.

«Fitch» pozitīvi novērtējusi gan valsts finanšu stāvokli, gan stabilitāti banku sektorā. Budžeta deficīta un vispārējā valsts parāda līmenis Latvijai ir zemāks nekā līdzīgām šī reitinga grupas valstīm.

Savukārt Latvijas kredītreitinga paaugstināšanu šobrīd ierobežo salīdzinoši augstais tīrā ārējā parāda līmenis, atzīmējusi aģentūra «Fitch», vienlaikus novērtējot, ka tas katru gadu samazinās. Tāpat uzlabojumus reitingā kavējot salīdzinoši pret citām līdzīga reitinga valstīm zemais ienākumu līmenis uz vienu iedzīvotāju.

Stabila nākotnes prognoze liecina, ka aģentūras vērtējumā riski šobrīd ir līdzsvaroti. Reitinga paaugstināšana varētu sekot, turpinoties ekonomikas izaugsmei un neparādoties jaunām makroekonomikas nestabilitātes pazīmēm, kā arī samazinoties ārējā parāda līmenim. Reitings var tikt samazināts, ja pavājinās fiskālā disciplīna vai pasliktinās ārējie finanšu rādītāji, norāda FM.

«Fitch» pieļauj, ka Latvijas ārējo tirdzniecību ietekmēs nestabilitāte Krievijā, taču to kompensēšot augošais iekšējais pieprasījums, kuru notur augošie mājsaimniecību ienākumi, sarūkošais bezdarba līmenis un zemā inflācija. Reitingu aģentūras analītiķi novērojuši, ka turklāt Latvijas eksportētāji vismaz daļēji ir spējuši pārorientēties uz citiem tirgiem Eiropas Savienībā, BRIC valstīs u.tml.

Reitingu aģentūra pozitīvi novērtējusi Latvijas banku sektoru, kas ir stabils un kļuvis sabalansētāks, piemēram, vidējais aizdevumu-noguldījumu rādītājs kopš 2008.gada esot samazinājies no 169% līdz 68%. Banku sektoram ievainojamību radot joprojām augstais nerezidentu noguldījumu apjoms. «Fitch» pozitīvi vērtē Skandināvijas banku lielo ietekmi Latvijas finanšu tirgū, kas mazinot satricinājumu riskus.

Veidojot reitingu, «Fitch» balstījusies uz vairākiem pieņēmumiem - ka satricinājumu gadījumā Latvijas bankas balstīs tās mātesbankas ārvalstīs, ka Ukrainas un Krievijas konflikts neradīs vēl lielākus ekonomiskos satricinājumus, ka Eiropas Centrālās bankas īstenotā aktīvu iegādes programma sniegs pozitīvus rezultātus, kā arī ka Grieķija paliks eirozonā un eirozonas valstis vidējā termiņā sakārtos fiskālo politiku.

«Stabila pozīcija šajā reitingu grupā ir apliecinājums investoriem, ka esam mērķtiecīgi strādājuši, lai radītu ieguldījumiem labvēlīgu vidi,» «Fitch» vērtējumu komentēja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu