Latvija ir viena no retajām valstīm, kas vēlas likumā noregulēt sociālo uzņēmējdarbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Latvija ir viena no retajām valstīm Eiropā, kas vēlas ar likumu noregulēt sociālo uzņēmējdarbību, šodien notikušajā diskusijā par sociālās uzņēmējdarbības attīstību Latvijā atzina klātesošie.

Līdz šim Latvijā šāda veida uzņēmējdarbība nav noregulēta nevienā normatīvajā aktā, tāpat arī nepastāv šādas darbības definējums.

Uzsvērts, ka starptautiskā mērogā citas valstis nemaz nesteidzas noregulēt sociālo uzņēmējdarbību. Savukārt Latvijā patlaban tiek strādāts pie jauna normatīvā regulējuma izstrādes.

Šāda regulējuma mērķis ir nodefinēt sociālo uzņēmējdarbību, kas palīdzētu noteikt šādai darbībai piešķiramos atbalsta mehānismus. Klātesošie uzsvēra, ka atbalsts ir būtiski nepieciešams, jo šāda veida uzņēmumi pilda sociālo funkciju, nevis fokusējas uz peļņu, tomēr uzņēmējdarbībai tik un tā nepieciešams atbalsts, piemēram, telpas, nodokļu atlaides.

Diskusijas dalībnieki vairākkārtēji uzsvēra, ka sociālā uzņēmējdarbība ir ļoti dārga un bez atbalsta šo nozari nav iespējams attīstīt, turklāt vairums sociālo uzņēmēju darbojas uz personiskā entuziasma pamata. Tāpat sarežģījumus rada arī nodokļu slogs, kas piemērots arī grantiem, ko var saņemt šie uzņēmumi.

Neviena ministrija nav sajutusi potenciālu, ko var sniegt sociālie uzņēmumi, secināts diskusijā, turpinot, ka šie uzņēmumi ieņem nozīmīgu lomu, piemēram, bezdarbnieku integrēšanā darba tirgū, palīdzot iegūt praksi un jaunas prasmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu