61% Latvijas iedzīvotāju rīcībā vēl ir saglabājušies lati

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā 61% iedzīvotāju rīcībā vēl ir saglabājušies lati, liecina pētījumu kompānijas «TNS Latvia» aptauja.

Tostarp 34% Latvijas iedzīvotāju rīcībā ir līdz 10 latiem, 24% - no 10 līdz 100 latiem, 2% - no 100 līdz 1000 latiem, bet 1% rīcībā vēl vairāk nekā 1000 latu. Savukārt 39% Latvijas iedzīvotāju atzinuši, ka viņu rīcībā nav neviena santīma un neviena lata.

Aptaujas dati arī atklāj, ka no tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuru rīcībā vēl ir lati, 40% tos saglabājuši kolekcijai, 72% - piemiņai, bet 6% iedzīvotāji aptaujā norādījuši, ka lati viņu rīcībā ir, jo ir aizmirsuši tos apmainīt, nav paspējuši apmainīt vai tos nejauši atraduši.

«Var teikt, ka lielākā daļa no tiem, kuri gribēja apmainīt latus pret eiro, to nu ir izdarījuši. Pašlaik apmaiņas temps ir lēns. Cilvēku rīcībā pārsvarā palikuši tie lati, kas atstāti piemiņai un ir kolekcijās,» sacīja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

Aptaujā, kas veikta no 2015.gada 11.februāra līdz 1.martam, kopumā aptaujāti 1007 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

Atbilstoši Latvijas Bankas datiem līdz šā gada marta beigām apmainīti 37,4% latu monētu un 94,6% latu banknošu.

Latvija pievienojās eiro zonai no 2014.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu