ASV naftas un gāzes gigants «ExxonMobil» no Krievijas pieprasa miljoniem eiro

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV naftas un gāzes gigants «ExxonMobil» pieprasa no Krievijas miljoniem eiro, kas pārmaksāti nodokļos, strādājot pie projekta Krievijas Tālajos Austrumos, trešdien ziņo laikraksts «Kommersant».

«ExxonMobil» vadītājs Rekss Tilersons trešdien Maskavā aiz slēgtām durvīm ticies ar Krievijas enerģētikas ministru Aleksandru Novaku, AFP pastāstījis ministra preses sekretārs.

«Kommersant» vēsta, ka Tilersons ieradies vizītē, lai pārrunātu jautājumu par nodokļiem, kas samaksāti, strādājot pie «Sakhalin-1» projekta Tālajos Austrumos, kurā kompānijai pieder 30%.

Amerikāņu kompānija maksājusi 35% no savas peļņas Maskavai, kaut arī valsts 2009.gadā samazināja nodokļus līdz 20%. Iepriekšējos gados «ExxonMobile» šo lietu nav pieminējis, taču Rietumu sankcijas par Krievijas rīcību Ukrainas krīzē likušas kompānijai mainīt taktiku un piedraudēt iesniegt prasību pret Maskavu starptautiskajā arbitrāžas tiesā Stokholmā.

Laikraksta citētie avoti norādījuši, ka prasītā summa sasniedz 150 miljonus eiro.

«ExxonMobil» pēdējos gados veidojis ciešas attiecības ar Krievijas naftas gigantu «Rosneft» un sācis vairākus kopīgus projektus Arktikā un Tālajos Austrumos.

«Sakhalin-1» ir projekts, kas paredz naftas un gāzes iegūšanu Sahalīnas salā, kas ir lielākā ārvalstu tiešo investīciju saņēmēja Krievijā.

Tomēr «Rosneft» ir skārušas Rietumu sankcijas saistībā ar Ukrainas krīzi, un tas novedis pie vairāku projektu iesaldēšanas. Februārī «ExxonMobil» paziņoja, ka kompānija tādēļ zaudējusi miljardus dolāru potenciālās peļņas.

Tilersonam trešdien bijusi plānota tikšanās arī ar Krievijas finanšu ministru un «Rosneft» vadītāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu