Valdība atbalsta programmu 4,4 miljardu eiro kohēzijas līdzekļu apguvei

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valdība šodien atbalstīja Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu un Kohēzijas fonda 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programmu «Izaugsme un nodarbinātība». Plānotās ES fondu investīcijas šajā periodā ir 4,4 miljardi eiro.

Ieguldījumi pozitīvi ietekmēs visas tautsaimniecības jomas, īpaši pētniecības, informācijas komunikāciju tehnoloģiju, uzņēmējdarbības, enerģētikas, vides, transporta, nodarbinātības, sociālās iekļaušanas un izglītības jomas, valdībā izskatītajos dokumentos norāda Finanšu ministrija.

Darbības programmā ir izvirzītas šādas kohēzijas politikas fondu attīstības prioritātes: tautsaimniecības ražīguma, pievienotās vērtības, inovāciju, pētniecības un zinātnes kvalitātes līmeņa celšana; ilgtspējīga un efektīva transporta infrastruktūra; ilgtspējīga dabas un kultūras resursu izmantošana; augsts nodarbinātības līmenis iekļaujošā sabiedrībā; kvalitatīva un efektīva izglītības sistēma; līdzsvarota un ilgtspējīga teritoriālā attīstība.

Izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos norādīts, ka prioritārajā virzienā «Pētniecība, tehnoloģiju attīstība un inovācijas» atbalsts tiks sniegts pētniecības un inovāciju kapacitātes stiprināšanai, veicinot cilvēkkapitāla atjaunotni, atbalstot pielietojamu pētījumu īstenošanu un pētniecības rezultātu komercializāciju, veicinot zinātnisko institūciju strukturālo reformu īstenošanu, uzlabojot pētniecības infrastruktūru un materiāltehnisko bāzi, veicinot starptautiskās sadarbības iespējas un sadarbību starp zinātniskajām institūcijām, industriju un augstākās izglītības institūcijām, atbalstot tehnoloģiju pārnesi, jaunu, zinātņietilpīgu produktu un tehnoloģiju izstrādi. Atbalsts tiks sniegts arī radošuma pārnesei un netehnoloģisko inovāciju attīstībai un jaunu produktu un tehnoloģiju attīstībai un ieviešanai ražošanā.

Prioritātē «IKT pieejamība, e-pārvalde un pakalpojumi» atbalsts tiks sniegts visas Latvijas teritorijas līdzsvarotas attīstības veicināšanai, izveidojot vai uzlabojot elektronisko sakaru infrastruktūru, vienlaikus attīstot saimniecisko darbību veicinošu vidi, kas balstās uz pieejamu informāciju, publiskā sektora informācijas atkalizmantošanu, publiskā un privātā sektora integrētiem informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumiem un Latvijas iekļaušanos Eiropas vienotajā digitālā tirgū.

Prioritārajā virzienā «Mazo un vidējo komersantu konkurētspēja» plānots atbalstīt jaunu komersantu veidošanos, esošu komersantu izaugsmi un apstrādes rūpniecības īpatsvara pieaugumu, veicinot finansējuma pieejamību uzņēmumiem, nodrošinot biznesa inkubatoru pakalpojumus, tai skaitā radošo industriju komersantiem. Esošo mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai tiks nodrošināta industriālo telpu un teritoriju infrastruktūras izveide un attīstība, tiks veicināta ārējo tirgu apguve un Latvijas starptautiskās konkurētspējas stiprināšana.

Savukārt virziena «Pāreja uz ekonomiku ar zemu oglekļa emisijas līmeni visās nozarēs» mērķis ir primārās enerģijas patēriņa samazināšana un efektīvas un ilgtspējīgas energoresursu izmantošanas veicināšana dažādās nozarēs. Mērķa sasniegšanu sekmēs investīcijas gan enerģijas patēriņa samazināšanai rūpniecībā, gan energoefektivitātes paaugstināšanai un atjaunojamo energorersursu izmantošanas veicināšanai publiskajās un dzīvojamās ēkās, kā arī uzlabojot siltumavotu efektivitāti un sekmējot vietējo atjaunojamo energorersursu izmantošanu centralizētajā siltumapgādē.

Prioritārajā virzienā «Vides aizsardzība un resursu izmantošanas efektivitāte» atbalsts tiks sniegts pasākumiem, kas paredz pielāgoties klimata pārmaiņām, samazinot plūdu un krasta erozijas risku apdraudējumu, pasākumiem, kas nodrošina apglabājamo atkritumu daudzumu samazināšanos un dažāda veida atkritumu atkārtotu izmantošanas, pārstrādes un reģenerācijas palielināšanos, līdztekus nodrošinot resursu efektīvu izmantošanu. Paredzēti pasākumi, kas nodrošinās Latvijas iekšzemes un jūras ūdeņu labu vides stāvokli, kā arī ūdens resursu ilgtspējīgu izmantošanu, attīstot un uzlabojot ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas pakalpojumu kvalitāti un pieejamību atbilstoši ES direktīvu prasībām.

Prioritātē «Ilgtspējīga transporta attīstība» atbalsts tiks sniegts, lai nodrošinātu kvalitatīvu un konkurētspējīgu transporta infrastruktūru, veicinot transporta un loģistikas pakalpojumu attīstību, samazinot vides piesārņojuma līmeni, kā arī radītu priekšnosacījumus līdzsvarotai reģionālajai attīstībai.

Virzienā «Nodarbinātība un darbaspēka mobilitāte» plānots atbalstīt darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma salāgošanu. Prioritārajā virzienā «Sociālā iekļaušana un nabadzības apkarošana» tiks atbalstīta nelabvēlīgākā situācijā esošo darbspējīgo iedzīvotāju aktivizēšana un šķēršļu mazināšana iesaistei darba tirgū. Savukārt prioritārajā virzienā «Izglītība, prasmes un mūžizglītība» tiks nodrošināta kvalitatīva un iekļaujoša izglītība personības attīstībai.

ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodā paredzēti divi ES kohēzijas politikas fondu līdzfinansēto projektu atlases veidi: ierobežota projektu atlase un atklāta projektu atlase.

Programma valdībā apstiprināta otrreiz. Iepriekš valdība programmu apstiprināja pērn septembrī, taču dokumentā tika veikti precizējumi, tāpēc Ministru kabinets apstiprināja aktualizētu programmas versiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu