Pērn nodokļu iekasēšanā no plānotā VID pietrūkuši 12 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pērn nodokļi iekasēti gandrīz 100% apmērā, lai izpildītu plānoto, pietrūkuši vien 12 miljoni eiro, šorīt Latvijas Radio teica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Šodien preses konferencē Pētersone informēja, ka VID administrēto budžeta ieņēmumu plāns 2014.gadā ir izpildīts par 99,8%. Salīdzinot ar 2013.gadu, VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi ir palielinājušies par 3,7%.

Pagājušā gada VID administrētie budžeta ieņēmumi bija 7,084 miljardi eiro, bet 2014.gada ieņēmumu plāns paredzēja 7,096 miljardu eiro ieņēmumus. Tomēr 2014.gadā budžeta ieņēmumi auguši par 253,96 miljoniem eiro.

VID vadītāja šo rezultātu vērtē kā salīdzinoši labu un akcentē, ka ļoti labi veicies tā saucamās algas - iedzīvotāju ienākumu nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu - iekasēšanā.

Pētersone norādīja, ka ļoti labi ir veicies arī ar pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumiem, kuri pērn auguši par 8,2% salīdzinājumā ar 2013.gadu.

Bet jau otro gadu pēc kārtas netiek izpildīts uzņēmumu ienākuma nodokļa iekasēšanas plāns, pērn no plānotā nav saņemti 150 miljoni eiro. Kā iemeslu šai situācijai Pētersone minēja Finanšu ministrijas pārsteidzīgi optimistiskos plānus. VID jau esot vērsis FM uzmanību uz šo problēmu. Taču kopumā pērn uzņēmumu peļņa pieaugusi par 10%, salīdzinot ar 2013.gadu.

Uzņēmumu ienākumu nodokļa ieņēmumi pērn bija par 2,1% mazāki nekā 2013.gadā.

VID vadītāja norādīja, ka Latvijas tautsaimniecība attīstās, iekšzemes kopprodukts pieaug un arī uzņēmumi pamatlīdzekļos, tehnoloģijās pērn investējuši par 254 miljoniem eiro vairāk nekā aizpērn.

«UIN ieņēmumu samazināšanās nenozīmē, ka uzņēmumi strādā ar mīnusiem. Tieši otrādi - ja uzņēmumi strādā ar peļņu un iegulda nopelnīto attīstībā, tiem tiek samazināti UIN maksājumi. Tas nozīmē, ka ir notikusi ekonomikas un uzņēmumu atveseļošanās un šogad vai nākamgad UIN ieņēmumiem budžetā būtu jāaug,» sacīja Pētersone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu