Premjers: Mums izdevies pagriezt Lietuvas eksporta kuģi citā virzienā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lietuvas valdībai ciešā sadarbībā ar uzņēmējiem izdevies pārvarēt ģeopolitiskos izaicinājumus un pagriezt citā virzienā valsts eksporta kuģi, kas līdz tam peldējis uz austrumiem, piektdien paziņojis premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Runājot jau 18.reizi sarīkotajā gadskārtējā apbalvojumu «Lietuvas gada ražojums» pasniegšanas ceremonijā, premjers sveicis balvai izvirzītos uzņēmējus un pateicies par šo sadarbību, kas «ne tikai samazinājusi zaudējumus Lietuvas ekonomikai, bet faktiski tos novērsusi».

Vienlaikus Butkevičs norādījis, ka arī nākamgad tiks turpināts darbs pie eksporta tirgu diversificēšanas. «Vizītē Amerikas Savienotajās Valstīs tika panākta vienošanās, kas, cerams, jau pirmajā pusgadā ļaus gaļas pārstrādes uzņēmumiem eksportēt uz ASV liellopa gaļu, cūkgaļu, aitas un kazas gaļu un tās izstrādājumus. Šonedēļ sarunā ar Ķīnas premjeru tiku informēts, ka sarunas par sarkanās gaļas un piena produktu atzīšanu norisināsies augstākajā diplomātiskajā līmenī. Tas rada lielas cerības, ka mūsu produkcija jau drīz vien nonāks arī Ķīnas tirgū,» viņš stāstījis.

Savukārt Lietuvas rūpnieku konfederācijas prezidents Roberts Darģis pateicies premjeram par valdības tālredzīgo ārpolitiku un būtisko ieguldījumu biznesa apstākļu uzlabošanā starptautiskā mērogā.

Ģeopolitiskā krīze Neatkarīgo valstu sadraudzības reģionā likusi Lietuvas uzņēmējiem meklēt alternatīvus tirgus ārpus Eiropas Savienības un NVS valstu robežām. Šogad Lietuvas eksports uz Ķīnu un Honkongu audzis attiecīgi par 11 un 20%, uz Malaiziju - par 64%, uz Kanādu un Argentīnu - par 10 un 16%. Jūtami pieaudzis eksports arī uz Arābijas pussalas valstu tirgiem. Domājams, ka šīs pārmaiņas Lietuvas eksporta struktūrā būs ilglaicīgas, norāda Lietuvas Radio un televīzijas ziņu portāls «Lrt.lt».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu