Tirgotāji: Latvijā eiro viltojumi nav sastopami biežāk kā savulaik latu viltojumi

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā mazumtirdzniecības tīkos eiro viltojumi nav sastopami biežāk kā savulaik latu viltojumi un šogad atklāti vien atsevišķi mēģinājumi maksāt ar viltotiem eiro, atzīst tirgotāju pārstāvji.

Mazumtirgotāja «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere teica, ka līdz ar eiro ieviešanu «Rimi» veikalos nav pieaudzis mēģinājumu skaits norēķināties ar viltotu naudu, salīdzinot ar laiku, kad bija lati. «Gada sākumā mēģinājumu norēķināties ar viltotu valūtu skaits bija vēl mazāks nekā pirms eiro ieviešanas. Savukārt pēdējos mēnešos - septembrī, oktobrī - šādu gadījumu ir kļuvis vairāk, sasniedzot tādu pašu apmēru, kā norēķinos ar latiem,» sacīja Valnere.

Pēc viņas teiktā, vairāk nekā 100 «Rimi» veikalos pēdējos mēnešos katrā novēroti vidēji desmit mēģinājumi maksāt ar viltotu valūtu un visbiežāk mēģināts norēķināties ar viltotu 20 eiro banknoti. Valnere piebilda, tā kā «Rimi» veikalos ir iegādāti banknošu skeneri, neīstu naudu kasieri atklāj vēl pirms norēķins tiek veikts.

Mazumtirgotāja «Maxima Latvija» Komunikācijas vadītājs Jānis Beseris norādīja, ka kopš šā gada sākuma «Maxima» saskārusies ar aptuveni 20 mēģinājumiem norēķināties ar viltotu valūtu. «Kopumā jāsaka, ka, ņemot vērā ikdienas pircēju un finanšu plūsmu, to [mēģinājumus norēķināties ar viltotu valūtu] nevarētu saukt par tendenci,» sacīja Beseris.

Pēc viņa teiktā,

biežāk atklātie viltojumi ir bijuši banknotes 50 eiro nominālvērtībā,

kam seko 20 eiro banknotes.

Arī mazumtirgotāja «Elvi Latvija» komercdirektore Laila Vārtukapteine sacīja, ka, aptaujājot «Elvi» franšīzes partnerus, šā gada laikā kopumā ir bijuši daži gadījumi, kad veikalos konstatētas viltotas banknotes. Vienlaikus viņa norādīja, ka par tendencēm, piemēram, par kādu konkrētu viltotas banknotes nominālvērtību vai viltojumu regularitāti nevar spriest.

Tāpat viņa uzsvēra - lai nodrošinātos pret viltoto banknošu nokļūšanu veikalu «Elvi» kasēs, tajos ir iegādāti banknošu skeneri, kas ļauj pārbaudīt naudas īstumu pāris sekundēs.

Latvija šogad 1.janvārī kļuva par 18.eiro zonas valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu