Biodegvielas ražotāji iebilst pret FM priekšlikumu palielināt akcīzes nodokļa likmi biodegvielai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Biodegvielas ražotāji iebilst pret Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu palielināt akcīzes nodokļa likmi atsevišķiem biodīzeļdegvielas veidiem («B30» un «B100»), informēja Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijā (LBBA) un biodegvielas ražotāji.

LBBA un biodegvielas ražotāji sagatavojuši un nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V), finanšu ministram Jānim Reiram (V) un ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai (ZZS).

Vēstulē tiek precizēta informācija par Finanšu ministrijas argumentiem attiecībā uz «B30» un «B100» degvielas akcīzes nodokļa likmes palielināšanu. Tiek uzsvērts gan valsts minimālais ieguvums, gan uzņēmēju lielie zaudējumi no šādu priekšlikumu realizēšanas.

Nozares pārstāvji aicinājuši Finanšu ministriju turpmāk sagatavot un virzīt priekšlikumus, kas spētu nodrošināt valsti ar neatkarīgu enerģiju,

nevis pieņemt lēmumus, kas veicinās energoatkarību no citām valstīm.

Biodegvielas nozares pārstāvji norāda, ka, nosakot konkrētās likmes, «B100» patēriņš samazināsies, bet «B30» vispār netiks tirgots, jo trūks pieprasījuma. Tas saistīts ar cenu starpības izmaiņām starp «B100», «B30» un fosilo degvielu. Ja patlaban starpība «B100» un fosilajai dīzeļdegvielai ir 0,17 eiro, tad pēc jaunās likmes piemērošanas tā būs tikai deviņi centi, savukārt «B30» būs par 0,05 eiro dārgāka nekā fosilā dīzeļdegviela.

Kā ziņots, FM piedāvā paaugstināt akcīzes nodokļa likmi biodīzeļdegvielai «B30» no 233,35 eiro līdz 332,95 eiro par 1000 litriem un biodīzeļdegvielai «B100», kurai līdz šim tika piemērota likme 0 eiro, turpmāk piemērot samazinātu akcīzes nodokļa likmi 75,9 eiro par 1000 litriem, savukārt, ja to izmanto kā kurināmo, noteikt akcīzes nodokļa likmi - 6,6 eiro par1000 litriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu