Venecuēlai jāmaksā «ExxonMobil» 1,3 miljardi par aktīvu nacionalizāciju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pasaules Bankas arbitrāžas komisija ceturtdien nolēma, ka Venecuēlas valdībai ir jāmaksā ASV enerģētikas grupai «ExxonMobil» 1,6 miljardu ASV dolāru (1,3 miljardu) eiro liela kompensācija par kompānijas smagās naftas projekta nacionalizēšanu 2007.gadā.

Trīs locekļu veidotā arbitrāžas komisija Vašingtonā bāzētajā Starptautiskajā centrā investīciju strīdu risināšanai atzina, ka ASV lielākajai naftas kompānijai pienākas kompensācija pēc tam, kad 2007.gada jūnijā Venecuēlā tika nacionalizēts tās projekts «Cerro Negro» smagās naftas reģionā, kas pazīstams ar nosaukumu Orinoko josla.

Komisija noraidīja «ExxonMobil» argumentus, ka Venecuēlas lēmums nacionalizēt īpašumu ir nelegāla atsavināšana.

Tomēr tā lēma, ka Venecuēlas sociālistu valdībai ir jāmaksā «taisnīga kompensācija» atbilstoši Venecuēlas parakstītajam starptautiskajam investīciju līgumam.

1,6 miljardu ASV dolāru summa ir balstīta uz analīzi par «Cerro Negro» projekta potenciālajiem ienākumiem un izdevumiem nākotnē, ņemot vērā sagaidāmās naftas cenas un citus faktorus.

2012.gada janvārī Parīzē bāzētā Starptautiskā Tirdzniecības kamera atzina, ka Venecuēlas valstij piederošajai naftas kompānijai «Petroleos de Venezuela» ir jāmaksā «ExxonMobil» 750 miljoni ASV dolāru (595 miljoni eiro) par notikušo atsavināšanu.

«ExxonMobil» vēlējās 12 miljardu ASV dolāru (9,5 miljardu eiro) kompensāciju par «Cerro Negro» nacionalizāciju, kas tika īstenota pēc tam, kad Venecuēla pastiprināja noteikumus ārvalstu naftas kompānijām, kas attiecās arī uz pagājušā gadsimta 90.gados sākto miljardus dolāru vērto projektu.

Venecuēla Vašingtonā bāzētās komisijas lēmumu atzina par uzvaru, jo noteiktā kompensācijas summa ir krietni mazāka par «pārspīlēto un pilnīgi nepamatoto» summu, kādu vēlējās ASV kompānija.

Pasaules Bankā pašlaik ir iesniegtas vairāk nekā 20 līdzīgas prasības, kurās ārvalstu kompānijas vēlas kompensāciju par īpašumu atsavināšanu Venecuēlā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu