VID spēšot izkontrolēt, kuriem piešķirt nodokļu brīvdienas (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji šodien pārliecināja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātus, ka spēs izkontrolēt, kuriem uzņēmumiem saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām piešķirt nodokļu nomaksas pagarinājumu.

Deputātiem sēdes laikā radās dažādi jautājumi saistībā ar nodokļu nomaksas pagarinājuma piešķiršanu. Piemēram, Igors Pimenovs (SC) interesējās, vai gadījumā, ja Krievija atcels sankcijas, varēs pietiekami ātri atgriezties pie iepriekšējās nodokļu sistēmas, vai arī būs nepieciešams kāds pārejas periods. Uz to VID pārstāvji atbildēja - ja atgriezīsies iepriekšējā situācija, termiņa maksājumus tas nemainīšot.

Deputāti arī izteica bažas, ka šādām nodokļu brīvdienām var būt negatīvs fiskālais efekts, un gribēja zināt, cik liels tas būs. VID eksperti bažas noraidīja, uzsverot, ka var būt tūlītējs negatīvs efekts, taču ilgtermiņā tāds nebūs. Patlaban esot saņemti 27 iesniegumi no 25 nodokļu maksātājiem, un summa arī neesot ļoti liela - kopumā ap 200 000 eiro.

Tika izteiktas arī bažas par iespējamiem krāpšanas gadījumiem. Taču VID pārstāvji uzsvēra, ka

ir izstrādāta sistēma,

kā krāpniecības gadījumus atpazīt. Viens šāds gadījums jau esot bijis, kad iesniegta informācija par nepatiesiem produkcijas apjomiem.

Pēc skaidrojumu noklausīšanās komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) atzina, ka ir pārliecināts, ka VID ar situāciju tiks galā. «Ja sabiedrība uzticas VID, tad arī mums vajadzētu,» noteica politiķis.

Jau ziņots, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi likumu grozījumus, lai uzņēmējiem, kuriem radušies nodokļu kavējumi saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem preču importam, Valsts ieņēmumu dienests varētu atlikt vai sadalīt termiņos nodokļu maksājumus.

Turpmāk varēs sadalīt termiņos vai atlikt uz laiku līdz pieciem gadiem nokavēto nodokļu samaksu, ja nokavējums radies saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem Eiropas Savienības produkcijas importam, iepriekš informēja parlamenta Preses dienestā.

Nodokļu nomaksas termiņa pagarinājumu varēs piemērot tiem uzņēmējiem, kuru sankcijām pakļauto eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējā realizācijas apjoma.

Atvieglojumu nodokļu nomaksā VID varēs piemērot arī tiem komersantiem, kuru darbība ir saistīta ar ierobežojumiem, pakļauto preču importu, ražošanu, pārvadāšanu vai ekspedīcijas un loģistikas pakalpojumu sniegšanu, ja sankciju ietekmē lauzti attiecīgie līgumi vai samazināta preču vai pakalpojumu piegādes vai pārvadājuma cena, vai arī samazinājies attiecīgo pakalpojumu apjoms.

Izmaiņas likumos rosinātas, lai īpaši atbalstītu tos nodokļu maksātājus, kas nonākuši finansiālās grūtībās saistībā ar Krievijas noteiktajiem ierobežojumiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu