ASV un ES varētu apturēt sadarbību ar Krieviju naftas ieguvē (11)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV un Eiropas Savienība plāno apturēt to uzņēmumu plānotās miljardiem dolāru vērtās investīcijas Krievijas naftas ieguves sektorā, vēsta situāciju pārzinoši informācijas avoti ASV.

Ja šādas sankcijas tiks apstiprinātas, tās ietekmēs tādus Amerikas un Eiropas enerģētikas gigantus kā «Exxon Mobil» un BP.

Plānotās sankcijas saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā aizliegtu ASV un ES uzņēmumiem sadarboties ar Krieviju naftas meklēšanā Arktikā, jūrās, kā arī slāneklī, norādīja divas ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Jaunie pasākumi tādējādi paplašinātu ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas jūlijā noteiktās sankcijas, kas aizliedza naftas ieguves tehnoloģiju izmantošanu konkrētos Krievijas naftas ieguves projektos.

Krievija ir viena no pasaulē lielākajām naftas ražotājvalstīm, kā arī nozīmīgs naftas piegādātājs Eiropai.

Tomēr tās tradicionālie naftas lauki tuvojas izsīkumam, tāpēc Krievija ir spiesta meklēt jaunas naftas ieguves vietas Sibīrijā un Arktikā.

«Exxon Mobil» 2011.gadā parakstīja 3,2 miljardus dolāru vērtu līgumu ar Krievijas naftas kompāniju «Rosneft» par sadarbību naftas ieguvē Arktikā.

«Exxon Mobil» ir uzskatāma par vienu no dažām kompānijām, kas ir spējīga veikt naftas ieguvi skarbajos Arktikas apstākļos.

Ja jaunās sankcijas tiks piemērotas, tās negatīvi ietekmēs Krievijas naftas sektora nākotnes perspektīvas, jo tās galvenokārt vērsīsies pret naftas laukiem, kuros ieguve varētu sākties pēc pieciem vai desmit gadiem.

Jaunas sankcijas naftas ieguves pakalpojumiem un tehnoloģijām Krievijā nozīmētu, ka ASV un ES «nomet cimdus un tēmē tieši pa nozīmīgu Krievijas nākotnes enerģijas ražošanas pieauguma avotu», norāda bijušā ASV prezidenta Džordža Buša padomnieks enerģētikas jautājumos Roberts Maknelijs.

Tomēr viņš brīdina, ka jaunās sankcijas būs efektīvas vien gadījumā, ja ASV un ES sadarbība būs cieša.

«Abām pusēm jānodrošina, ka citas valstis neiesaistās un nepiedāvā pakalpojumus un tehnoloģijas, ko tās gatavojas liegt,» uzsvēra Maknelijs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu