PTAC vien dažas sūdzības par cenu norādīšanu pēc pārejas uz eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir pārtraucis regulāras cenu norāžu pārbaudes pēc eiro ieviešanas Latvijā un tagad tās tirdzniecības vietās īsteno tikai pēc saņemtajām sūdzībām, kas pēdējo mēnešu laikā bijušas vien dažas.

Kā paskaidroja PTAC preses pārstāve Ilze Žunde, likumi nosaka, ka pašlaik preču cenām obligāti jābūt norādītām eiro. Tomēr, ņemot vērā prasības, kādas bija cenu paralēlajā atspoguļošanas periodā, pieļaujama arī situācija, ka vēl atsevišķos gadījumos cenu zīmē norādīta summa arī latos.

No PTAC kā uzraudzības iestādes pozīcijām raugoties, svarīgākais ir, lai patērētājiem būtu skaidrs, kāda ir preces cena eiro un patērētāji netiktu maldināti, norādīja Žunde, piebilstot, ka, ja ir aizdomas par to, ka cena norādīta tā, lai apzināti maldinātu patērētāju, tad patērētāji ir aicināti informēt PTAC.

Pašreiz pārbaudes tirdzniecības vietās tiek īstenotas sūdzību gadījumā, kas pēdējo mēnešu laikā par cenu norādīšanu ir vien dažas, rezumēja Žunde.

Kā novēroja aģentūra LETA, vietām tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji cenu zīmēs lielākā šriftā ir atstājuši summu latos, radot maldīgu priekšstatu, ka prece ir lētāka par tās reālo cenu eiro.

Kā ziņots, visā paralēlo cenu atspoguļošanas periodā no 2013.gada oktobra līdz šā gada jūnija beigām PTAC bija veicis 27 050 pārbaudes, no kurām vidēji 30% tika konstatēti pārkāpumi - pārsvarā veikta neprecīza konvertācija no latiem uz eiro, kā arī cenas nebija norādītas abās valūtās.

«Kļūdas ir neizbēgamas pie tik liela darba apjoma, kādu komersanti veica, pārejot uz cenu zīmēm divās valūtās. Tāpēc PTAC veica plašu konsultatīvo darbu. 86% uzņēmēju pēc PTAC pirmreizējās pārbaudes pārkāpumus novērsa jau to konstatēšanas brīdī vai piecu dienu laikā pēc pārbaudes,» sacīja PTAC direktore Baiba Vītoliņa. Viņa arī atzina, ka laika gaitā kļūdu skaits mazinājies - sākumā kļūdas tika atrastas 45% pārbaužu, bet vēlāk - 20%.

Administratīvais sods piemērots 0,7% no pārbaudītajiem, PTAC pieņēmis 181 administratīvā pārkāpuma lēmumu.

TNS un LNT jūnijā veikta aptauja rādīja, ka 43% Latvijas iedzīvotāju joprojām vēlētos redzēt cenas abās valūtās - gan latos, gan eiro -, tāpēc Finanšu ministrija aicina uzņēmējus iedzīvotāju ērtībai turpināt paralēlo cenu atspoguļošanu līdz šā gada beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu