Augustā 3,3% gadījumu cenas piedzīvojušas kāpumu; 6,1% gadījumu cenas kritušās (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Salīdzinot ar jūlija cenu monitoringa datiem, augustā 90,6% gadījumu preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas. Cenu pieaugums ir novērots 3,3% gadījumu, savukārt 6,1% gadījumu cena ir samazinājusies, «Tvnet» informēja Ekonomikas ministrijā.

Apkopotie augusta cenu monitoringa rezultāti liecina, ka augustā novērotās cenu izmaiņas notikušas galvenokārt atbilstoši sezonalitātei.

Dārgāki atsevišķos gadījumos kļuvuši rīsi, rudzu un kviešu maize, cūkgaļas karbonāde un saldēti dārzeņi. Cenas samazinājums savukārt atsevišķos gadījumos novērots griķiem, Krievijas sieram, sidram un tējai. Sezonalitātes ietekmē cena svārstījusies arī augļiem - lētāki kļuvuši apelsīni, bet vīnogu cena svārstījusies abos virzienos. Savukārt dārzeņu grupā cena atsevišķos gadījumos samazinājusies tomātiem, burkāniem, kāpostiem, saldajiem pipariem un kartupeļiem.

Pievēršoties atlikušo preču grupu apskatam, cenas nav mainījušās saimniecības precēm - veļas pulverim, trauku mazgājamajam līdzeklim un cauruļu tīrāmajam līdzeklim, kā arī personīgās aprūpes precēm. Izņēmums ir šampūns, kura cena atsevišķos gadījumos pieaugusi. Tāpat dārgāki atsevišķos gadījumos kļuvuši medikamenti.

Degvielas cenām Latvijā augustā bija vērojams kritums līdz 3%.

Saistībā ar stabilām naftas piegādes prognozēm pasaules naftas cenas augustā turpināja samazināties - vidēji cenas mēneša laikā samazinājās par 2,5%. Augusta beigās pasaules degvielas cenas bija noslīdējušas līdz zemākajam līmenim gada laikā. Ņemot vērā pasaules cenu kritumu jūlijā un augustā, degvielas cenas Latvijā, visticamāk, turpinās samazināties arī septembrī.

Augustā cenas pakalpojumiem lielākoties saglabājušās nemainīgas, tomēr atsevišķi svārstību gadījumi, kas varētu būt skaidrojami ar eiro cenu noapaļošanu, novēroti kino apmeklējuma cenai, ēdināšanas pakalpojumu grupā, kā arī skaistumkopšanas pakalpojumiem. Jāatzīmē, ka šajos gadījumos cenas svārstījušās abos virzienos – gan uz augšu, gan uz leju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu