Mazie uzņēmēji sākuši krāt 5 eiro banknotes (57)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Līdz ar eiro ieviešanu mazie uzņēmēji saskārušies ar kādu nepatīkamu lietu - viņi sūdzas par 5 eiro banknošu trūkumu. Savukārt portāla TVNET aptaujātie lielie tirgotāji apgalvoja, ka ar šo problēmu nav saskārušies.

Šovasar TVNET ir saņēmis vairāku mazo uzņēmēju, tostarp tirgotāju, sūdzības, ka līdz ar Latvijas pievienošanos eirozonai ir kļuvis sarežģītāk izdot klientiem naudas atlikumu.

Nepatīkamas situācijas ikdienas darbā rodoties tāpēc, ka bieži vien pietrūkstot 5 eiro banknošu.

Neliela sadzīves tehnikas veikala vadītājs Jānis TVNET sacīja: «5 eiro banknotes ir deficīts, to pietrūkst visiem. Arī citos veikalos man bieži izdod pat 9 eiro monētās, jo kasieriem nav «piecīšu».

Arī manis vadītajā veikalā pārdevējiem bieži vien trūkst 5 eiro banknošu.

Kopš ieviesa eiro, mēs, visi veikala darbinieki, krājam «piecīšus».

«Ejot visos citos veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās, lūdzu, lai man izdod atlikumu, kurā ir vismaz viens vai divi «piecīši». Līdzīgi dara pārējie veikala darbinieki. Citādi netiekam galā ar naudas maiņu mūsu veikalā.

Gandrīz visiem klientiem mazākās ir 20 vai 50 eiro banknotes. Pat 10 eiro banknotes pēdējo deviņu mēnešu laikā ir retums.»

Līdzīgas problēmas Jānis dzirdējis arī no citiem mazajiem uzņēmējiem.

Lielie tirgotāji problēmas nejūt

Savukārt lielo veikalu pārstāvji TVNET apgalvoja, ka nav saskārušies ar «piecīšu» trūkumu. «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris apgalvoja: «Ar šādu problēmu gan neesam saskārušies -

maiņas nauda tiek pasūtīta atbilstoši nepieciešamībai

un pašlaik ar 5 eiro banknošu trūkumu neesam saskārušies.»

Arī «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere TVNET norādīja: «Mums šādu problēmu ar maiņas naudām nav un nav bijis, jo «Rimi» regulāri pasūta no bankas nepieciešamos naudas maiņas nominālus. Tā kā tas ir maksas pakalpojums, tad, iespējams, mazie tirgotāji to nedara vai veic retāk.»

Pāreja noritējusi gludi

Bet Latvijas Bankas Sabiedrisko attiecību daļas pārstāvis Jānis Silakalns vispirms TVNET pavēstīja par bankas secinājumiem eiro ieviešanā. «Mūsu secinājumi liecina, ka pāreja uz eiro gan skaidras naudas apritē, gan maksājumu sistēmās ir notikusi raiti un bez pārrāvumiem vai starpgadījumiem.

Latvijas Banka ir sagādājusi pietiekamus skaidrās naudas krājumus, lai tās aprite būtu raita arī turpmāk. Pārejai un pirmajam apgrozības gadam Latvijas Banka ir sagādājusi 110 miljonus banknošu 3,12 miljardu eiro vērtībā un 400 miljonus Latvijas eiro monētu 98 miljonu eiro vērtībā,» viņš norādīja un piebilda, ka skaidro naudu Latvijas Banka laiž apgrozībā ar komercbanku starpniecību.

Viņš arī ieskicēja, to, kā un kāda nomināla naudaszīmes nonāk apgrozībā.

Naudas daudzumu nosaka pieprasījums

«Emitētās naudas apjomu un struktūru nenosaka kāda centralizēta Latvijas Bankas direktīva vai lēmums, bet gan pieprasījums tautsaimniecībā. To, cik daudz un kāda nomināla naudaszīmes Latvijas Banka piegādā kredītiestādēm, nosaka kredītiestāžu un uzņēmumu pieprasījums. Mūsu novērojumi liecina, ka

bankas sekmīgi tiek galā ar uzņēmumu un iedzīvotāju apgādāšanu ar skaidru naudu,

lai arī publiski izskanējusi tostarp pretrunīga informācija, piemēram, izteikta neapmierinātība ar it kā pārāk lielo mazā nomināla naudaszīmju apjomu.

Latvijas Banka līdz šim ir nodrošinājusi un arī turpmāk nodrošinās jebkura nepieciešamā nomināla naudaszīmju izsniegšanu vai pieņemšanu pieprasītajā apjomā,» Silakalns apgalvoja.

Šobrīd apgrozībā ir aptuveni 6 miljoni gabalu Latvijas Bankas emitēto 5 eiro banknošu.

Jāņem vērā, ka Latvijā apgrozībā var būt arī citu eiro zonas centrālo banku emitētas eiro naudas zīmes, un tās banka neuzskaita. To krājumi Latvijas Bankas rīcībā ir pietiekami un būs pieejami bankas klientiem - komercbankām - saskaņā ar to pieprasījumu.

Komentāri (57)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu