Tirgos VID konfiscējis 2,8 tonnas dārzeņu, augļu un ogu (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veicot pārbaudes Latvijas tirgos, Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopumā konfiscējis 2852,6 kilogramus dažādu augļu, dārzeņu un ogu, informē VID pārstāve Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

Viņa norāda, ka, rūpējoties par to, lai vasaras periodā pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem nerastos nevienlīdzīga konkurence un tiktu novērsti likumpārkāpumi tirdzniecībā, VID pievērš pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos.

Pārkāpumu ir daudz

Lai noskaidrotu, vai tirgotāju norādītā informācija par augļu un dārzeņu izcelsmes valsti ir patiesa, kā arī konstatētu, vai tirgotāji veic reģistrētu saimniecisko darbību, uzrāda ieņēmumus un nomaksā nodokļus, VID šī gada jūnijā un jūlijā Latvijas tirgos veica 105 kontroles pasākumus un kopumā 98 gadījumos jeb 93% no visām veiktajām pārbaudēm konstatēja dažādus tirdzniecības pārkāpumus.

Pārbaužu rezultātā minētajā periodā tika pieņemti lēmumi administratīvo pārkāpuma lietās un konfiscēti 1538,1 kilograms dārzeņu, zaļumu un ogu. Apsekojot augļu un dārzeņu audzēšanas vietas, tika konstatēts, ka lauksaimniecības produkcija 33% gadījumu netiek audzēta pārdevēju norādītajās saimniecībās.

Vasaras periodā Latvijas tirgos realizēt ievērojamu daudzumu augļu un dārzeņu cenšas gan ārvalstu, gan Latvijas tirgotāji. Nereti arī

Latvijas tirgotāji pārdod no kaimiņvalstīm ievestu preci,

uzdodot to par pašu izaudzētu, proti, tirgojas ar iepirkto produkciju un produkciju, kam ir nezināma izcelsme.

Tas rada ne tikai nevienlīdzīgu konkurenci pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas audzētājiem, kuri realizē pašu izaudzēto lauksaimniecības produkciju, bet arī norāda uz to, ka dārzeņu un augļu tirgotāji veic nereģistrētu saimniecisko darbību, neuzrāda ieņēmumus un nemaksā nodokļus.

Jūnijā un jūlijā veikti 105 kontroles pasākumi

No šogad jūnijā un jūlijā veiktajiem 105 kontroles pasākumiem 56 kontroles pasākumi veikti dažādos Rīgas pilsētas tirgos, 20 pārbaudes Rīgā nakts tirgū, 29 pārbaudes veiktas citās Latvijas pilsētās un to tirgos.

Kontroles pasākumu laikā VID konstatēja vairākus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu.

Pārbaužu laikā VID inspektori pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, preču pavaddokumentu žurnālus, tirdzniecības vietā esošā elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID, ne vēlāk kā vienu dienu pirms persona sāk darbu vai vienu stundu pirms darbinieks sāk darbu, ja izmanto elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Kopumā VID 98 gadījumos jeb 93% no kopumā veiktajām pārbaudēm konstatēja dažādus tirdzniecības pārkāpumus. Pārbaužu laikā tika konstatēts, ka 31 tirdzniecības vietā Rīgas Centrāltirgū un vienā tirdzniecības vietā nakts tirgū netika uzrādīti preču izcelsmes dokumenti.

Pārbaužu rezultātā minētajā periodā tika pieņemti lēmumi administratīvo pārkāpuma lietās un konfiscēti 1538,1 kilograms dārzeņu, zaļumu un ogu, no tiem 159,5 kilogrami dārzeņu - 7,4 kilogrami sviesta pupiņu, 32,4 kilogrami paprikas, 70,6 kilogrami tomātu, 6,3 kilogrami baklažānu, 43,8 kilogrami gurķu.

Tāpat konfiscēti 84,55 kilogrami ogu - 4,8 kilogrami kazeņu, 10,1 kilograms melleņu, 63,75 kilogrami upeņu, 35,4 kilogrami vīnogu, 1,9 kilogrami zemeņu.

VID konfiscējis arī 1229,95 kilogramus augļu, no tiem - 5,95 kilogrami kivi, 29,40 kilogrami ābolu, desmit kilogrami citronu, 18 kilogrami persiku, 183,8 kilogrami nektarīnu, 191 kilograms plūmju, 360,9 kilogrami aprikožu, 121,8 kilogrami ķiršu, 35,1 kilograms banānu, 102,6 kilogrami meloņu, 46,3 kilogrami mandarīnu, 76,4 kilogrami arbūzu un 80,7 kilogrami bumbieru.

Konfiscētie dārzeņi, augļi, zaļumi un ogas nodoti Rīgas pašvaldības uzņēmumam SIA «Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs».

Lai pārliecinātos, ka tirgotājs pārdod pašaudzētu produkciju, proti, Latvijā audzētus dārzeņus, augļus un ogas, VID darbinieki visos gadījumos

apsekoja pārdevēju lauksaimniecības produkcijas audzēšanas vietas,

pārliecinājās par zemes platības izmantošanu attiecīgās produkcijas audzēšanai, par piedāvātā klāsta, proti, puķkāpostu, kabaču, tomātu, gurķu, diļļu, garšaugu un citu dārzeņu, audzēšanu, kā arī pārbaudīja, vai ar esošo darba spēku iespējams nodrošināt realizējamās produkcijas daudzumu.

Veicot pārbaudes un apsekojot augļu un dārzeņu audzēšanas vietas, tika konstatēts, ka lauksaimniecības produkcija 33% gadījumu netiek audzēta pārdevēju norādītajās saimniecībās un lauksaimniecības produkcijas audzēšanas vietās.

Līdz ar to konstatēts, ka liela daļa fizisko personu, kuras tirgoja augļus un dārzeņus, tirgoja iepirktu vai ievestu preci. Šīs fiziskās personas nav reģistrējušās kā saimnieciskās darbības veicējas un pārdošanas darījumu reģistrēšanai neizmantoja elektronisko kases aparātu, kā to nosaka Latvijas likumdošana, un neveic attiecīgo nodokļu maksājumus.

Par konstatētajiem pārkāpumiem augļu un dārzeņu tirdzniecības vietās un tirgos tika sāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietas.

No 70 izskatītajām administratīvo pārkāpumu lietām 52 lietās ir piemērots administratīvais sods saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu kopumā 9 950 eiro apmērā.

Visbiežāk

pārkāpumi konstatēti darba tiesisko attiecību nenoformēšanā,

preču uzskaites pavaddokumentu aprites kārtības neievērošanā, elektroniskā kases aparāta lietošanas kārtības neievērošanā un nodokļu maksātāju reģistrācijas kārtības neievērošanā.

Lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši tirgojot no ārvalstīm ievestus lauksaimniecības produktus, kā arī lai novērstu likumpārkāpumus ārvalstu lauksaimniecības produkcijas tirgotāju rīcībā, VID arī turpmāk pastiprināti kontrolēs augļu un dārzeņu tirdzniecības vietas un tirgus, kā arī apsekos pārdevēju lauksaimniecības produkcijas audzēšanas vietas, pārliecināsies par zemes platības izmantošanu attiecīgās produkcijas audzēšanai, par pārdevēju piedāvātā sortimenta audzēšanu, kā arī pārbaudīs vai ar esošajiem darba spēka resursiem iespējams nodrošināt realizējamās produkcijas daudzumu.

VID atgādina, ka, tirgojot tirgū iepirktas lauksaimniecības preces, gan dārzeņus, gan augļus un ogas, ir obligāti jāizmanto elektroniskais kases aparāts.

Patlaban VID ir sācis pārbaudes arī augļu un dārzeņu vairumtirgotājiem. VID aicina iedzīvotājus ziņot par iespējamiem pārkāpumiem nodokļu nomaksas jomā, zvanot uz VID anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070, rakstot uz e-pasta adresi «parkapumi@vid.gov.lv», vai arī vēršoties VID jebkurā citā klientam ērtā veidā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu