Norvēģijā aicina pilnībā pāriet uz bezskaidras naudas norēķiniem (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Norvēģijas finanšu sektora uzņēmumu asociācija «Finans Norge» ierosinājusi sešu gadu laikā šajā Ziemeļvalstī pāriet tikai uz bezskaidras naudas norēķiniem, ziņoja portāls «Newsinenglish.no».

Asociācija norāda, ka atteikšanās no skaidras naudas norēķiniem samazinās risku tikt aplaupītam, atvieglos cīņu pret finanšu noziegumiem un ietaupīs izdevumus, kādi rodas, veicot operācijas ar skaidru naudu.

«Mēs iestājamies par to, ka Norvēģija var kļūt par par pasaulē pirmo sabiedrību, kas ir brīva no skaidras naudas,» sacījis «Finans Norge» direktors Idars Kroicers.

«Skaidras naudas izmantošana sabiedrībai izmaksā divreiz vairāk nekā elektroniskie maksājumi,» uzsvēra Kroicers.

Savukārt liberālās partijas «Kreisie» («Venstre») politiķe Guri Melbija paudusi viedokli, ka cilvēkiem nedrīkst atņemt tiesības veikt finanšu darījumus tā, lai nevarētu noteikt, kurš maksājumu veicis.

«Pašlaik šo iespēju visvieglāk īstenot, izmantojot skaidru naudu,» viņa paskaidroja.

Melbija arī pauda viedokli, ka ir naivi domāt, ka izdosies izskaust finanšu noziegumus, ja nebūs norēķinu skaidrā naudā.

«Mēs jau šodien redzam, ka noziedzība pievēršas jaunām sfērām. Ir tikpat daudz krāpšanas gadījumu, izmantojot banku kartes un elektronisko maksājumu metodes, [kā veicot darījumus ar skaidru naudu]. Un mēs redzam, ka rodas jaunas maksājumu metodes, kā, piemēram, «Bitcoin«», sacīja politiķe.

Statistika liecina, ka Norvēģijas mājsaimniecības tikai četrus procentus maksājumu veic skaidrā naudā.

«Finans Norge» («Norvēģijas finanses») ir asociācija, kurā apvienojušās Norvēģijas komercbankas un citi uzņēmumi, kas sniedz finanšu pakalpojumus.

BNS, (371) 67088621, arzemes@bns.lv

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu