Latvijā neapsver atteikšanos no mazvērtīgajām centu monētām (80)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā pagaidām netiek apsvērta cenu noapaļošana, lai apgrozībā mazinātu mazvērtīgo viena un divu eiro centu monētu daudzumu.

Latvijas Bankas komunikācijas speciālists Jānis Silakalns, komentējot atsevišķu eiro zonas valstu atteikšanos no viena un divu centu lietošanas, piemēram, Somijas gadījumu, norādīja, ka Eiropas Savienības Padome ir noteikusi, ka eiro zonas valstīs apgrozībā ir astoņu nominālu monētas un tās visas ir likumīgi maksāšanas līdzekļi.

«Minētajās valstīs ir spēkā cenu noapaļošanas noteikumi, kas paredz pirkuma gala summu noapaļot līdz tuvākajiem pieciem centiem. Tomēr tas nenozīmē kāda nomināla naudas zīmes izņemšanu no apgrozības, un joprojām var norēķināties ar viena un divu centu monētām,» teica Silakalns.

Viņš norādīja, ka Eiropas Komisija regulāri veic pētījumus par atsevišķu nominālu naudas zīmju izmantošanu un lietderību. «Gadījumā, ja tiks mainīta eiro naudas zīmju nominālu sistēma, tā būs saistoša arī Latvijai. Tomēr šis noteikti nav tuvākās nākotnes jautājums un cilvēkiem nevajadzētu satraukties,» uzsvēra Latvijas Bankas pārstāvis.

Vairākas eiro zonas dalībvalstis ir atteikušās no viena un divu eiro centu monētu lietošanas - veikalos visas cenas ir noapaļotas vai tiek noapaļotas pirkuma brīdī līdz pieciem centiem - tādejādi viena un divu eiro centu monētu apgrozībā ir ļoti maz. Arī lielākā daļa tirgotāju šajās valstīs nepieņem mazās centa monētas.

Latvija par eiro zonas 18.dalībvalsti kļuva šā gada 1.janvārī.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu