Kā no cenu zīmēm pazūd lati? (63)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Šonedēļ noslēdzās paralēlās cenu norādīšanas periods € un latos, bet portāls TVNET novēroja, ka vairumam preču cenas joprojām norādītas abās valūtās. Aptaujātie tirgotāji stāsta, ka cenu zīmju nomaiņa būs pakāpeniska.

«Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris TVNET pastāstīja, ka reāla cenu zīmju nomaiņa uzņēmuma veikalos vēl nav sākusies, jo pagaidām rit sagatavošanās darbi.

Cenu zīmes eiro valūtā ieviesīs ļoti pakāpeniski, lai gan pircēji, gan pārdevēji pagūtu pie tām pierast. Pirmās eiro cenu zīmes būs pie jaunajām precēm.

Savukārt «Rimi Latvia» veikalos cenu zīmju maiņa jau ir sākusies. Uzņēmuma komunikāciju speciāliste Laura Podskočija sacīja, ka

cenu zīmes veikalos tiek mainītas pakāpeniski.

Līdz šim viss notiek pēc plāna, un iecerēts, ka tuvāko trīs nedēļu laikā uzņēmuma veikalos preču cenas būs norādītas tikai eiro valūtā.

Pagaidām abās lielajās tirdzniecības ķēdēs nav fiksēti kuriozi vai pārpratumi saistībā ar cenu zīmju nomaiņu.

Pircēji joprojām domā latos

Kāda neliela ģimenes veikaliņa īpašniece Zane TVNET sacīja, ka cenu norādes tikai eiro plānots ieviest lēnām: «Darīsim to palēnām, jo nevaram cenu zīmes nomainīt vienas dienas laikā.

Mums nav tik daudz darbinieku, kas varētu to izdarīt. Kaut arī preču sortiments mums nav pārāk plašs, salīdzinot ar lielajiem tirdzniecības centriem, darbs ir visai piņķerīgs un laikietilpīgs.»

Pēc viņas novērojumiem, vairums pircēju joprojām salīdzina preču cenas latos, nevis eiro. «Domāju, ka pircēji eiro vērtību precīzāk izjutīs tikai tad, kad vairs nebūs latu, ar ko salīdzināt.

Kamēr cenas būs latos, pircēji arī domās latos.

Tikai tad, kad cenu zīmes būs eiro valūtā, cilvēki sāks domāt eiro.»

Ņemot vērā pircēju paradumus, Zane nesteidzas ar cenu zīmju nomaiņu: «Lai jau cilvēkiem tiek! Man jau nav žēl, ka viņi var turpināt salīdzināt cenas ierastajos latos un santīmos, nevis uzreiz jāsāk domāt eiro un centos.»

Eiro Latvijā - jau pusgadu

Portāls TVNET jau vēstīja, ka pirms pusgada - 1.janvārī - Latvijā ieviesa Eiropas vienoto valūtu. Divas nedēļas varēja norēķināties ar abām valūtām, bet pēc tam - tikai eiro.

Pirmo pusgadu preču un pakalpojumu cenas bija jānorāda gan latos, gan eiro, bet kopš jūlija sākuma vērtība latos nav vairs obligāti norādāma.

Vai Tu jau esi pieradis pie eiro? Raksti komentāros!

Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu