ES valstu līderi atbalsta Lietuvas uzņemšanu eiro zonā (36)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un valdību vadītāji piektdien atbalstījuši eiro ieviešanu Lietuvā. Eiropadome apsveikusi Lietuvu ar ES līgumā minēto kritēriju izpildi un uzsvērusi, ka Lietuvas gatavību uzņemšanai eiro zonā noteikusi «saprātīga ekonomiskā, fiskālā un finanšu politika».

«[ES Padome] (...) atbalstīja [Eiropas] Komisijas priekšlikumu Lietuvai pāriet uz eiro 2015.gada 1.janvārī,» teikts paziņojumā.

ES valstu un valdību vadītāju atbalsts ir viens no pēdējiem ES institūciju apliecinājumiem, ka Lietuva ir gatava kļūt par eiro zonas 19.dalībvalsti. ES valstu finanšu ministri galīgo lēmumu par Lietuvas iestāju eiro zonā pieņems 23.jūlijā.

Lietuva ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts kopš 2004.gada. Tā vēlējās eiro ieviest jau 2007.gadā, tomēr augstās inflācijas dēļ tas nebija iespējams.

Eiro zonā pašlaik ir 18 ES dalībvalstis - Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Igaunija, Īrija, Itālija, Kipra, Latvija, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija un Vācija.

Lietuva būs pēdējā no Baltijas valstīm, kas ieviesīs eiro. Latvija pievienojās eiro zonai šogad 1.janvārī, bet Igaunija - 2011.gada 1.janvārī.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu