Pierimis ap eiro ieviešanu novērotais pakalpojumu cenu kāpums (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ir pierimis ap eiro ieviešanu novērotais pakalpojumu cenu kāpums, kopumā to cenas pēdējo divu mēnešu laikā saglabājušās stabilas, vērtē «Swedbank» ekonomiste Kristilla Skrūzkalne.

Eiropas Komisijas provizoriskie aprēķini liecina, ka efekts uz cenām no pārejas uz eiro bijis gaidītajā 0,2 līdz 0,3 procentpunktu diapazonā, proti, ja nebūtu eiro pārejas, inflācija aprīli būtu ap 0,4%, nevis 0,7%. Tādējādi efekts ir bijis salīdzinoši neliels un līdzīgs kā citās valstīs, vērtē ekonomiste.

Viņasprāt, tuvāko mēnešu laikā inflācija saglabāsies pieticīga, bet uz vasaras beigām jau, visticamāk, gada inflācija būs virs 1% atzīmes, daļēji tāpēc, ka pērn šajā periodā bija ļoti zema inflācija.

Kopumā šogad inflācija būs ļoti mērena - vidēji līdz 1,5%, bet nākamgad tā varētu būt nedaudz virs 3% atzīmes.

Skrūzkalne vērtē, ka aprīlī mēneša inflācija bijusi nedaudz spējāka, nekā gaidīts. Daļa no cenu kāpuma aprīlī ir saistīta ar lēnāku cenu kāpumu martā, piemēram, martā bija netipisks pārtikas cenu samazinājums mēneša griezumā. Mēneša griezumā, kā ierasts, noteicoša loma bija arī sezonāliem faktoriem, proti, apavi sadārdzinājās līdz ar jaunās sezonas preču ienākšanu un Lieldienu brīvdienu dēļ auga viesnīcu pakalpojumu cenas.

Kā ziņots, vidējais patēriņa cenu līmenis šogad aprīlī, salīdzinot ar pērno aprīli, palielinājās par 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Gada laikā precēm cenas nemainījās, bet pakalpojumiem cenas pieauga par 2,6%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,1%.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu