Veidos e-indeksu, veicinot pašvaldības izmantot tehnoloģijas (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) ar sabiedriskā sektora partneriem noslēdza sadarbības memorandu, kas paredz izstrādāt nacionāla mēroga valsts iestāžu un pašvaldību e-pārvaldes mērījumu - Latvijas e-indeksu, " informēja "Lattelecom" sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Bite.

Memorandu sabiedriskā sektora partneriem noslēdza «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektors Māris Kučinskis un Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Latvijas e-indekss sniegs priekšstatu, cik aktīvi un savai situācijai atbilstoši valsts iestādes un pašvaldības izmanto mūsdienu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sniegtos risinājums, kā arī e-pakalpojumus, lai uzlabotu darba efektivitāti un pakalpojumu kvalitāti un pieejamību.

Latvijas e-indekss sastāvēs no divām daļām. Valsts centrālo iestāžu e-pārvaldības izvērtējumu veidos VARAM. Savukārt pašvaldību e-vides novērtējums taps, sadarbojoties VARAM un nozaru speciālistiem - «Lattelecom», LPS, LLPA un LIKTA.

«E-pārvaldes iespējas ļauj iestādēm strādāt efektīvāk, kā arī nodrošināt pakalpojumu pieejamību iespējami tuvāk katra mājām. Tāpat tas sniedz iespēju samazināt birokrātiskās procedūras un veicina iespēju ikvienam no mums iesaistīties lēmumu pieņemšanā valstī un savā pašvaldībā,» uzsver Naudiņš.

Ministrs uzskata, ka Latvijas e-indekss ļaus apzināt labās prakses piemērus un sniegs priekšstatu, cik aktīvi un savai situācijai atbilstoši iestādes un pašvaldības izmanto mūsdienu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sniegtos risinājumus un e-pakalpojumus, lai uzlabotu darba efektivitāti, pakalpojumu kvalitāti un to pieejamību iedzīvotājiem.

«Esmu pārliecināts, ka tā būs pozitīva sacensība un palīgs valsts pārvaldes iestādēm un pašvaldībām,» saka Naudiņš.

«Lai arī Latvijā interneta lietotāju skaits arvien pieaug, internets ir viens no ātrākajiem Eiropā un pieejams plašs bezmaksas WiFi pārklājums, Latvijas iedzīvotāji ir vērojami mazaktīvāki valsts un pašvaldību e-pakalpojumu lietošanā salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijas e-indekss skaidri parādīs, vai par pamatu šai tendencei ir iespēju trūkums, esošo iespēju sarežģītība vai sabiedrības kūtrums,» skaidro Gulbis.

«Būtiska loma moderno komunikāciju attīstībā reģionos ir arī pašvaldībām un valstij, piedāvājot aizvien vairāk savu ikdienas pakalpojumu e-vidē, tādējādi atvieglojot gan uzņēmēju, gan darba ņēmēju dzīvi. Tāpēc esmu pārliecināta, ka Latvijas e-indeksa ieviešana veicinās valsts pārvaldi aizvien aktīvāk popularizēt IKT iespējas iedzīvotāju vidū, mācīties pašiem un apmācīt arī vietējos iedzīvotājus, tādējādi padarot kopējo ikdienu ērtāku, ātrāku un lētāku,» uzskata Bāliņa.

Partneru sadarbības memorands noslēgts, ņemot vērā Eiropas Komisijas «Digitālo programmu Eiropai», kam izvirzīts galvenais mērķis, lai 2015.gadā e-pārvaldes sniegtās iespējas izmanto 50% iedzīvotāju. Tāpat sadarbība balstīta uz VARAM izstrādātajām Informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādnēm 2014.-2020. gadam, kas e-pārvaldi norāda kā vienu no būtiskiem informācijas sabiedrības politikas un pamatnostādņu aspektiem.

Latvijas e-indekss ir jaunā iniciatīva «Lattelecom» sociālās atbildības projektā «Pieslēdzies, Latvija!», kur sešu gadu laikā ir izveidojusies cieša sadarbība ar pašvaldībām. «Pieslēdzies, Latvija!» iesaistoties 88 no 119 Latvijas pašvaldībām, datorprasmes apguvuši vairāk nekā 20 tūkstoši senioru vecumā virs 50 gadiem.

    Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu