VID: Daudzi ziedu tirgotāji neizsniedz čekus vai vispār neizmanto kases aparātus (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodokļu inspektori, veicot pārbaudes ziedu tirdzniecības vietās, konstatējuši, ka daudzkārt netiek reģistrēti ieņēmumi, netiek izsniegti darījumu apliecinoši dokumenti un netiek ievērota preču uzskaites, preču pavadzīmju un pavaddokumentu aprites kārtība, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja VID pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā VID nodokļu inspektori veica 49 tematiskās pārbaudes gan ziedu vairumtirdzniecības, gan mazumtirdzniecības vietās Rīgā, Jelgavā, Valmierā, Madonā, Daugavpilī un Liepājā ar mērķi pārbaudīt, vai tirdzniecībā esošajiem ziediem ir izcelsmes dokumenti, vai ieņēmumi tiek reģistrēti un tiek izsniegti samaksu apliecinoši dokumenti. Tāpat tika pievērsta uzmanība, vai ar nodarbinātajiem ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības.

Kopumā pārbaudēs tika konstatēts, ka 46 no 49 pārbaudītajiem nodokļu maksātājiem neievēro tirdzniecības noteikumus.

Tematisko pārbaužu laikā VID inspektori visbiežāk konstatēja, ka netiek ievēroti elektronisko kases aparātu lietošanas noteikumi (29 gadījumos), netiek reģistrēti ienākumi un netiek izsniegti darījumu apliecinoši dokumenti (13 gadījumos), kā arī netiek ievērota preču uzskaites, preču pavadzīmju un pavaddokumentu aprites kārtība (120 gadījumos). Trijos gadījumos ziedu tirdzniecības vietā netika uzrādīts darba līgums ar nodarbinātajām personām, kā arī nebija iesniegtas ziņas VID par nodarbinātajām personām.

VID atgādina, ka viens no būtiskākajiem faktoriem, kas palielina ēnu ekonomiku, ir «aplokšņu algas». Minētie pārkāpumi liecina par negodprātīgu komersantu centieniem izvairīties no nodokļu nomaksas, tādējādi ne tikai samazinot valsts budžeta ieņēmumus, bet arī liedzot darbiniekam valsts noteiktās sociālās garantijas.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir sāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās.

Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par iespējamiem nodokļu nemaksāšanas gadījumiem, VID aicina iedzīvotājus par to ziņot, rakstot vai arī zvanot pa anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu