Zinātnieki izstrādājuši tehnoloģiju biodegvielas iegūšanai no latvāņa (24)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/happy days

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki ir izstrādājuši tehnoloģiju, lai no latvāņa, aļģēm un salmiem iegūtu biodegvielu, aģentūru LETA informēja RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļā.

Ņemot vērā, ka neatjaunojamo energoresursu apjomi pasaulē arvien samazinās, enerģijas iegūšana no alternatīviem avotiem kļuvusi aktuāla. RTU Būvniecības fakultātes Ūdens inženierijas un tehnoloģiju katedras zinātnieki pētījumam izmantoja latvāni.

Biodegvielas ieguves procesa sākumā augu masa tiek sasmalcināta, no masas tiek atdalīti cukuri. Pēc tam šos cukurus izmanto kā barības vielas baktērijām, kas fermentācijas procesā cukurus pārstrādā biobutanolā.

Līdz šim veiktie eksperimenti gan ir īstenoti tikai mazos tilpumos. Pētījuma vajadzībām RTU tika uzbūvēta pilotiekārta, kurā tehnoloģiju izmēģināja traukos ar 20-30 litru tilpumu, tādējādi gūstot priekšstatu par nepārtrauktu biodegvielas ieguves procesu un iespējām to atkārtot rūpnieciski, jo pilotiekārta konstruēta tuvināti rūpnieciskās ražošanas procesam.

Lai atdalītu no augu masas cukurus, tika izmantoti sēņu enzīmi. Savukārt, lai atrastu šim procesam piemērotākos sēņu enzīmus, RTU zinātnieki konsultējās ar Durmishidzes Bioķīmijas un biotehnoloģijas institūta zinātniekiem, no 20 dažādām sugām atlasot derīgākās. Fermentācijas procesā drīkst piedalīties tikai noteikta veida baktērijas, tāpēc RTU zinātnieki izstrādāja uz fluorescentās in situ hibridizācijas (FISH) balstītu metodi, ar kuras palīdzību dažu stundu laikā iespējams konstatēt, vai baktēriju kultūra ir tīra. Par šo metodi ir iesniegts Eiropas patenta pieteikums.

Kā norādīja RTU, tehnoloģija nodrošina racionālu atjaunojamo dabas energoresursu un lauksaimniecības atkritumu izmantošanu, kā arī oglekļa dioksīda izmešu daudzumu.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu