Darbu sāks «Aldara» vēsturiskā alus darītava (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

«Aldara» vēsturiskā alus darītava saņēmusi jaunās alus brūvēšanas iekārtas, kas nepieciešamas ekskluzīvo alus šķirņu darīšanai. Paredzams, ka brūvēšana vēsturiskajā alus darītavā sāksies jau martā, bet pirmās ekskluzīvās alus šķirnes pie alus cienītājiem nonāks jau maijā.

Kā Financenet informēja alus darītavā, jaunajās iekārtās uzņēmums investējis 1,3 miljonus eiro.

«Šobrīd esam iegājuši finiša taisnē, lai jau drīzumā alus cienītājiem piedāvātu jaunas ekskluzīvās alus šķirnes. Kopumā sabrūvējām vairāk nekā 30 dažādus alus šķirņu paraugus, no kuriem alus cienītāji degustācijās izvēlējās tikai trīs labākās. Tā kā vēsturiskās alus darītavas darba atsākšana mums ir vēsturisks notikums, līdzīgi kā 1937. gadā, kad tautas balsojumā tika izvēlēti nosaukumi tādām vēsturiskajā alus darītavā darinātajām alus šķirnēm kā «Gaišputis» un «Tumšlāse», arī šoreiz alus cienītājus aicināsim izvēlēties atbilstošāko nosaukumu jaunajām alus šķirnēm. Esam iecerējuši, ka vismaz trīs jaunas ekskluzīvās alus šķirnes, kas brūvētas vēsturiskajā darītavā, pie alus mīļotājiem nonāks jau vasaras sākumā,» atklāj «Aldara» alus meistars Valdis Čunka.

«Aldara» vēsturiskajā alus darītavā alu pildīs 0,5l un 0,33l tilpuma stikla pudelēs, kā arī mucās. Šī būs īpaša alus darītava, jo brūvēšanā un pildīšanā lielākoties izmantos roku darbu. Uz vēsturisko alus brūzi pārceļos arī iecienītākās līdzšinējās «Aldara» alus šķirnes.

«Domāju, ka alus cienītāji novērtēs mūsu vēsturiskajā alus darītavā tapušās ekskluzīvās alus šķirnes, jo esam novērojuši, ka alus cienītāji arvien biežāk priekšroku dod izmeklētām un īpašām alus šķirnēm, kas paredzētas lēnai un nesteidzīgai baudīšanai. Arī citviet pasaulē ir novērojama šāda tendence,» atzīst Čunka.

Ekskluzīvo alus šķirņu brūvēšanā «Aldaris» iecerējis izmantot Latvijas alus iesalu.

Vēsturiskā alus darītava atradīsies tajā pašā ēkā, kurā meklējami «Aldara» pirmsākumi un atradās leģendārā alus darītava «Waldschlösschen» (Meža pils). Šajā ēkā atradīsies arī alus muzejs, un plānots, ka tas būs modernākais šāda tipa muzejs Baltijā.

Alus darītavas «Aldaris» pirmsākumi meklējami 1865. gadā, kad pēc Bavārijas vācieša Joahima Daudera ieceres Rīgas nomalē tika uzcelta alus darītava «Waldschlösschen» jeb Meža pils. Aldaris ir viena no retajām alus darītavām Latvijā, kas atrodas savā vēsturiskajā vietā un arī alus brūvēšanas tradīcijas ir saglabājusi līdz pat mūsdienām. 20. gs. sākumā «Waldschlösschen» bija iemantojusi Eiropā modernākās alus darītavas slavu, par ko liecināja 1906. gadā Rīgā organizētais Eiropas lielāko alus darītāju kongress. Aldara nosaukumu tā ieguva publiskā aptaujā 1937. gadā, kurā piedalījās 3339 cilvēki.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu