Winergy administratore neatzīst Norvik bankas prasījumu par 35 miljoniem (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vēja enerģijas ražotāja SIA «Winergy» maksātnespējas procesa administratore Una Zakrevska nav atzinusi AS «Norvik banka» kreditora prasījumu par kopējo summu 24 771 722 latu (35 264 985 eiro) apmērā, tomēr banka ir atkārtoti apņēmusies iesniegt savu kreditora prasījumu.

Pērn novembra beigās "Norvik banka" pieteica savu kreditora prasījumu pret parādnieku, tomēr pašā gada nogalē banka saņēma administratores lēmumu, ar kuru tika nolemts neatzīt "Norvik bankas" kreditora prasījumu. Administratore lēmumu pamatoja ar to, ka banka pieprasījumā norādītajā termiņā nenovērsa trūkumus, lai gan banka tos bija novērsusi.

"Norvik banka" Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā iesniedza sūdzību par administratores lēmumu, tomēr tiesa 28.janvārī to noraidīja. "Norvik banka" uzskata, ka šis lēmums nav likumīgs un pamatots un tajā ir konstatējami būtiski materiālo un procesuālo tiesību normu pārkāpumi.

Banka plāno nekavējoties iesniegt atkārtoti savu kreditoru prasījumu, apstrīdēt administratores rīcību Maksātnespējas administrācijā un lūgt prokuratūru protestēt Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneses lēmumu par bankas kreditora prasījuma neatzīšanu, aģentūru LETA informēja bankā.

Kā aģentūru LETA informēja "Winergy" sabiedrisko attiecību konsultante Madara Zvejniece, pēc "Wind One", kurai pieder "Winergy", rīcībā esošās informācijas banka pretēji Maksātnespējas likumā noteiktajam kreditoru vienlīdzības principam nenovērsa administratora konstatētos trūkumus likumā noteiktajā termiņā. Un "Norvik bankai", tāpat kā visiem pārējiem kreditoriem, ir jāievēro likumā noteikti termiņi un pienākumi, kā arī Latvijas spēkā esoši tiesas nolēmumi.

Kā ziņots, Valsts kancelejas (VK) amatpersonas sniedzot klaji nepatiesu informāciju ģenerālprokuroram un iekšlietu ministram saistībā ar potenciālu starptautisku tiesvedību "Wind One" investīciju aizsardzības lietā, norādīts "Norvik bankas" iesniegumā Drošības policijā (DP). Aģentūras LETA rīcībā esošajā iesniegumā DP banka norāda, ka "VK amatpersonas acīmredzami apzināti sniedzot klaji nepatiesu informāciju ģenerālprokuroram un iekšlietu ministram, kas daļā par investoru neesamību šobrīd papildus apstiprinās ar pievienotajiem dokumentiem, iespējams, ir izdarījušas noziedzīgus nodarījumus "Wind One" un tā saistīto uzņēmumu un personu interesēs nolūkā panākt likumīgi sākto kriminālprocesu izbeigšanu vai novilcināšanu".

Jau ziņots, ka VK iepriekš bija iesniegusi ģenerālprokuroram un iekšlietu ministram dokumentu par potenciālu starptautisku tiesvedību "Wind One" investīciju aizsardzības lietā. VK ziņojumā aprakstīta situācija, "kas rada pamatotas bažas, ka pret Latvijas Republiku tuvākajā laikā var tikt sākta starptautiska tiesvedība vairāku desmitu miljonu latu apmērā par reiderismu attiecībā uz Igaunijas Republikā reģistrētam uzņēmumam "Wind One" piederošu Latvijas Republikā reģistrētu uzņēmumu grupu (koncernu) SIA "Winergy" (saistītie meitasuzņēmumi - SIA "Njord", SIA "Stribog", SIA "Venti")".

Pēc VK pārstāvju domām, starptautiskā šķīrējtiesa "varētu atzīt, ka Latvijas Republika tiesībaizsardzības iestāžu personā ir pieļāvusi "Wind One" atjaunojamo energoresursu biznesa Latvijā ekspropriāciju". Ziņojumā aprakstīts, kā "Norvik banka" centusies iespējami ātrāk pārņemt savā valdījumā "Winergy" koncerna mantu, kas ieķīlāta bankā, savukārt par šīs mantas pārvaldnieku iecēlusi SIA "Jaunpagasts plus" īpašnieku Donātu Vaitaiti, kura uzņēmumam "Norvik bankā" reģistrēta apjomīga komercķīla.

Tomēr "Norvik bankas" iesniegumā norādītas atsauces uz zvērinātu advokātu biroja "Eversheds Bitāns" juridisko atzinumu, kā arī SIA "Deloitte Latvia" ziņojumu, no kuriem izdarāms secinājums, ka "Wind One" tikai formāli kvalificējas investora statusam, bet ne investīciju ieguldījumam. "Līdz ar to VK amatpersonām pirms jebkāda oficiāla viedokļa izteikšanas, kā arī lūdzot Ģenerālprokuratūru izvērtēt investīciju aizskārumu no publiskās varas puses bija objektīvi jāiepazīstas ar visiem materiāliem, kas varētu liecināt vai neliecināt par ārvalstu investīciju aizskārumu," raksta banka iesniegumā.

Piemēram, "Eversheds Bitāns" atzinumā norādīts, ka Igaunijas puse var formāli atsaukties uz spēkā esošo starpvalstu ieguldījumu aizsardzības līgumu, tomēr ieguldījums pamatkapitālā, kas ir veikts, izmantojot bankas piešķirtos līdzekļus, vai kas veikts no neskaidra avota, nav pietiekams, lai tos viennozīmīgi atzītu par investīcijām, kas bauda atbilstošu tiesisku aizsardzību.

Kā norādīja Zvejniece, attiecībā uz atsaucēm uz "Deloitte Latvia" un Eversheds Bitāns" ziņojumiem "Wind One" vēlas uzsvērt, ka ziņojumā nav izmantots neviens no "Wind One" rīcībā esošiem dokumentiem. Turklāt pēc labas pārvaldības, profesionalitātes un ētikas apsvērumiem "Deloitte Latvia" šādus ziņojumus pat nevarētu izsniegt, jo daudzus gadus ir "Norvik banka" finanšu auditors un izsniedz atzinumus par bankas finanšu stāvokli, tātad atrodas interešu konfliktā.

Tāpat "Wind One" uzsver, ka tās veiktais ieguldījums Latvijas kapitālsabiedrībā kvalificējas kā investīciju ieguldījums, ko aizsargā starpvalstu līgums. Pamatkapitālā veiktais ieguldījums ir uzņēmumu grupas saimnieciskās darbības rezultāts.

LETA jau ziņoja, ka Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokurors Juris Pēda Augstākās tiesas (AT) Senātā ir iesniedzis protestu par Igaunijas "Wind One" piederošās SIA "Winergy" maksātnespēju.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā pērn 4.novembrī pasludināts maksātnespējas process "Winergy", kas pārvalda Latvijas jaudīgāko vēja parku Ventspils novadā. Par maksātnespējīgā uzņēmuma administratori iecelta Una Zakrevska.

"Winergy" iepriekš paziņoja, ka maksātnespējas process ir loģisks rezultāts amatpersonu bezdarbībai un "Norvik bankas" organizētajai mērķtiecīgai reiderisma shēmai. "Winergy" lielākais dalībnieks Igaunijā reģistrētais uzņēmums "Wind One" nolēmis vērsties pret Latvijas valsti par investīciju pārkāpumiem un zaudējumu piedziņu.

Savukārt "Norvik banka" paziņoja, ka "Winergy" ierosinātā maksātnespēja ir absurda. Tā esot negodprātīga un saskaņota parādnieka un fiktīva kreditora rīcība, lai panāktu maksātnespējas procesa ierosināšanu nolūkā izvairīties no saistību izpildīšanas pret banku.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu