Eirogrupa ar aplausiem sveic Latvijas finanšu ministru savā pulkā (25)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Eirogrupa šodien Briselē ar aplausiem sveica Latvijas finanšu ministru Andri Vilku (V) savā pulkā - pēc Latvijas pievienošanās eirozonai mūsu valsts kļuvusi par pilntiesīgu eirogrupas dalībnieci ar balsstiesībām.

Vilks pastāstīja, ka jau pirms eirogrupas sanāksmes sākšanās saņēmis kolēģu apsveikumus. Šoreiz sanāksme sākās ar Latviju, proti, mūsu valsts finanšu ministrs stāstījis par Latvijas pāreju uz Eiropas vienoto valūtu, par pārejas sekmīgo tehnisko norisi, par uzņēmēju sadarbošanos ar valsti pārejas procesā un par sabiedrības pacietību un atbalstu. Pēc šīs informācijas uzklausīšanas sanāksmes dalībnieki aplaudēja, un, kā atzina Vilks, tas bieži nenotiek.

Finanšu ministrs uzskata, ka dalība eirogrupā ir lieliska iespēja Latvijai tikt uzklausītai un respektētai eirozonas valstu vidū un piedalīties valstij svarīgu lēmumu pieņemšanā.

Eirogrupu veido eirozonas valstu finanšu ministri, tajā piedalās arī Eiropas Komisijas viceprezidents ekonomiskajos un monetārajos jautājumos un Eiropas Centrālās bankas prezidents. Eirogrupa vienmēr tiekas pirms Eiropas Savienības finanšu ministru jeb ECOFIN sanāksmes.

Viens no rītdienas ECOFIN sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem ir vienotais banku nozares regulējums Eiropā. Vilks atzina, ka Latvijas pozīcija šajā jautājumā ir nemainīga, proti, uzraudzības sistēmai un regulējumam ir jābūt efektīvam un ar pēc iespējas mazāku ietekmi uz nodokļu maksātājiem problēmu gadījumos.

Finanšu ministrs prognozēja, ka diskusijas par banku nozares regulējumu varētu turpināties līdz pavasarim. Visas puses saprot, ka šo procesu nedrīkst bremzēt, stāstīja finanšu ministrs.

Virzoties uz Vienotā uzraudzības mehānisma izveidi banku nozarē, līdz novembrim apmēram 120 lielākajām Eiropas Savienības bankām tiks veikti stresa testi, kā arī tiks pārbaudīta banku aktīvu kvalitāte. Latvijas gadījumā šīs bankas būs AS «Swedbank», AS «SEB banka», AS «ABLV Bank».

Vaicāts par šo testu iespējamiem rezultāts, Vilks pauda viedokli, ka Latvijas bankām situācija būs pozitīva. Gan «Swedbank», gan «SEB banku» jau uzrauga gan Latvijas, gan mātesbankas valsts regulators, savukārt «ABLV Bank», kas arī nonāks Eiropas Centrālās bankas uzraudzībā, jau tagad ir noteiktas augstas kapitāla un likviditātes prasības.

Finanšu ministrs pieļāva, ka problēmas drīzāk varētu būt lielo valstu zemes bankām un krājbankām. Lielai daļai krājaizdevu sabiedrību nav bijis tik augstu standartu, sacīja ministrs.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu