Latvijas Bankā var apmainīt bojātas eiro banknotes (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Bankas klientu kasē bez maksas var apmainīt bojātas eiro banknotes, un vairāki cilvēki jau ir izmantojuši iespēju apmainīt ļoti nolietotas vai bojātas banknotes, pastāstīja Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

Latvijas Bankas klientu kasē bez maksas var apmainīt bojātās eiro un lata banknotes un monētas. Citu valstu naudas zīmes Latvijas Banka nemaina.

Latvijas Banka maina bojātas banknotes, ja tām ir

saskatāmas drošības pazīmes, nosakāma nominālvērtība un ir pārliecība par to īstumu.

Saplēstas banknotes maina, ja to atlikušais lielums ir lielāks par 51% no veselas banknotes lieluma, tās var būt vienā gabalā vai salīmētas no atsevišķām banknotes daļām, ja to atsevišķās daļas pieder vienai un tai pašai banknotei.

Ja banknote neatbilst minētajām prasībām, uz tās izdara atzīmi «Apmaiņai atteikts» un pēc klienta vēlēšanās atdod atpakaļ, izņemot naudaszīmju viltojumus.

Bojātās apgrozības monētas maina,

ja uz tām saskatāma nominālvērtība, atšķirams ģerbonis, ir pārliecība par to īstumu.

Ja rodas aizdomas par apmaiņai iesniegtās banknotes vai apgrozības monētas īstumu vai nav nosakāms plēstās banknotes atlikušais lielums, vai ir cits šaubu iemesls, piemēram, banknote ir dedzināta, balināta, mazgāta vai tai trūkst kādas drošības pazīmes, pamatojoties uz klienta iesniegumu, naudaszīme tiek pieņemta ekspertīzes veikšanai un par tās apmaiņu lemj Latvijas Bankas naudaszīmju ekspertīzes komisija. Atbilde tiek sniegta divu nedēļu laikā.

Latvijas Banka nemaina un neatlīdzina nekādus zaudējumus, kas radušies viltotu naudaszīmju dēļ, un neatdod viltojumus klientam, bet nodod tos policijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu