ECB: Latvijā pāreja uz eiro bija raita (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā sekmīgi ieviestas eiro banknotes un monētas, paziņojumā medijiem informē Eiropas Centrālā banka (ECB).

Vakar, 14.janvārī, beidzās lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periods. Tagad eiro ir vienīgais likumīgais maksāšanas līdzeklis Latvijā, kas 2014.gada janvārī kļuva par 18. Eiropas Savienības dalībvalsti, kura pievienojusies eirozonai.

«Eiro ieviešana Latvijā iezīmē vēl vienu būtisku posmu valsts integrācijā Eiropas projektā,» paziņojumā medijiem norāda ECB valdes loceklis Īvs Meršs, atzīmējot: «Tas skaidri parāda, ka eiro un eirozona saglabā pievilcību.»

Viņaprāt, raitā eiro ieviešana skaidrojama ar teicamu sadarbību starp visām iesaistītajām personām - gan Latvijas, gan visas Eiropas mērogā. Savukārt ilgtermiņā eiro panākumi Latvijā būs atkarīgi no tās iedzīvotāju apņēmības.

ECB norāda, ka ar sekmīgo eiro banknošu un monētu ieviešanu Latvijas valsts iestādēm noslēdzies mēnešiem ilgais sagatavošanās periods pārejai uz eiro. Pāreja noritējusi raiti un saskaņā ar nacionālo eiro ieviešanas plānu. Arī svarīgākie privātā sektora pārstāvji, kuri iesaistīti skaidrās naudas aprites ciklā, devuši būtisku artavu, atzīmē ECB.

No loģistikas viedokļa viens no būtiskākajiem eiro ieviešanas plāna elementiem bija pagājušā gada novembrī sāktā eiro banknošu un monētu izplatīšana bankām, kā arī mazumtirdzniecības uzņēmumiem un citiem uzņēmumiem. Tādējādi tika nodrošināts, ka eiro banknotes un monētas bija plaši pieejamas, piemēram, bankomātos un veikalu kasēs.

Līdz 2013.gada beigām bankām tika piegādāti 17,4 miljoni eiro banknošu 246,7 miljonu eiro vērtībā, kā arī 125,4 miljoni eiro monētu 36,5 miljonu eiro vērtībā. No šī apjoma seši miljoni banknošu un 66 miljoni monētu tika nodotas mazumtirdzniecības uzņēmumiem un pārējiem uzņēmumiem.

Pagājušā gada decembrī bankas un pasta nodaļas arī piedāvāja aptuveni 700 000 monētu sākumkomplektu ar eiro monētām 14,23 eiro vērtībā. Šie komplekti ļāva iedzīvotājiem veikt precīzus maksājumus veikalos, tādējādi samazinot veikalniekiem atlikuma izdošanai nepieciešamās skaidrās naudas apjomu, atzīmē ECB.

Latvijas Banka aizņēmusies no Eirosistēmas krājumiem 110,30 miljonus eiro banknošu 3,12 miljardu eiro vērtībā, lai apmierinātu sākotnējās prasības pēc eiro un iespējamo pieprasījumu 2014.gadā un vēlāk. Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuve izgatavoja 400 miljonus Latvijas eiro monētu 98,80 miljonu eiro vērtībā.

Latvijā tiek īstenota sabiedrības informēšanas kampaņa, lai iepazīstinātu iedzīvotājus ar eiro banknotēm un monētām, to izskatu un pretviltošanas elementiem, eiro ieviešanas svarīgākajiem datumiem un citu informāciju. Saskaņā ar tirgus pētījumu kompānijas TNS veikto sabiedriskās domas aptauju, ko tā 2013.gada decembrī veica ECB vārdā, 71% Latvijas iedzīvotāju apgalvoja, ka jūtas gatavi eiro ieviešanai.

Jau ziņots, ka no šodienas lats pārstāj būt likumīgs maksāšanas līdzeklis, tādējādi turpmāk iedzīvotāji Latvijā par precēm un pakalpojumiem varēs norēķināties tikai eiro.

Iedzīvotāji iekrātos latus gan varēs apmainīt pret eiro arī turpmāk. Latus pret eiro mainīs Latvijas Pasta reģionālajās nodaļās līdz marta beigām, komercbankās - līdz jūnija beigām, bet Latvijas Bankā - bez laika ierobežojuma.

Ārpus Latvijas eirozonas nacionālās centrālās bankas bez maksas mainīs lata banknotes pret eiro pēc oficiālā kursa līdz šā gada februāra beigām. Maiņai noteikts ierobežojums - 1000 eiro katrai personai/darījumam vienā dienā.

Pāreja no latiem uz eiro notika saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu