Latvija nodod eiro stafeti Lietuvai (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc sekmīgas Latvijas pievienošanās eirozonai mūsu valsts nodod eiro stafeti Lietuvai - kaimiņvalsts vēlas izzināt Latvijas pieredzi dažādos praktiskos ar eiro ieviešanu saistītos jautājumos, sacīja Finanšu ministrijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone.

Lietuva vēlētos pievienoties eirozonai 2015.gadā.

Savukārt Latvijā vakar noslēdzās divu nedēļu ilgušais vienlaicīgās latu un eiro apgrozības periods. Kalsone vērtēja, ka Latvijā gan gadumijas nakts, gan latu un eiro vienlaicīgās apgrozības periods noritējis vienmērīgi un raiti, sistēmisku problēmu nav bijis. Tas izdevies, jo visas iesaistītās puses sadarbojušās un iedzīvotāji bijušu izprotoši.

Eiro projekta vadītāja atzina, ka Latvijas iedzīvotājiem jāsaka paldies par sapratni un par labu rīcību - iedzīvotāju rīcība uzreiz pēc eiro ieviešanas neatšķīrās no ikdienas. Skaidrās naudas izmaksas apjomi gada pirmajās dienās bija tādi paši kā vidēji dienā citos gados. Sapratne valdīja arī veikalos. Jāsaka paldies arī bankām, skaidrās naudas apstrādātājiem, tirgotājiem par raito darbu. Eiro ieviešanas projektam un tā saspringtākajam periodam visu pušu - valsts, pašvaldību, Latvijas Bankas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra un privātā sektora uzņēmumu - sadarbības mehānisms bija labi iestrādāts, vērtēja Kalsone.

Ja latu un eiro paralēlās aprites periodā bijušas kādas neprecizitātes, tās uzreiz risinātas, uzņēmums situāciju izskaidrojis, problēmu atrisinājis. Nebija sistēmisku problēmu, atzina Kalsone un skaidroja, ka to ļāva nodrošināt sagatavošanās process - visas iesaistītās organizācijas rūpīgi plānoja, testēja, pārbaudīja. Vienmērīgi noritēja ne tikai pārejas no latiem uz eiro nakts, bet arī intensīvais latu un eiro paralēlās aprites periods.

Tagad Latvija nodod savu eiro ieviešanas pieredzi Lietuvai, kas vēlas nākamgad pievienoties eirozonai. Lietuvas kolēģi interesējis par visiem praktiskajiem eiro ieviešanas jautājumiem, piemēram, par skaidrās naudas loģistiku. Kaimiņvalsts pārstāvji aicināti braukt uz Latviju un visus jautājumus izrunāt. «Latvijai ar Igauniju bija līdzīgi. Tiklīdz Igaunija ieviesa eiro, tā viņi detalizēti nodeva stafeti Latvijai,» atzina Finanšu ministrijas pārstāve.

Kalsone rezumēja, ka eiro ieviešanas Latvijā aktīvā fāze līdz ar latu un eiro paralēlās aprites periodu noslēdzas.

Latu maiņa pret eiro turpinās vēl līdz jūnija beigām komercbankās, līdz marta beigām Latvijas Pasta filiālēs reģionos, bet Latvijas Bankā - bez termiņa ierobežojuma.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu