Latus veikalos vairs nepieņem (74)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Noslēdzies būtisks eiro ieviešanas posms – divu valūtu vienlaicīgas apgrozības periods. Sākot ar trešdienu, 15. janvāri, eiro ir vienīgais oficiālais maksāšanas līdzeklis Latvijā. Tirgotāji pēdējā paralēlās latu un eiro apgrozības perioda dienā jau novēroja, ka pircēji pārsvarā norēķinās jau ar eiro.

Finanšu ministrijā portālu TVNET informēja par būtiskākajām lietām, kas iedzīvotājiem jāatceras arī turpmāk.

  1. Summas no latiem uz eiro jākonvertē, izmantojot pilnu pārejas kursu – visas sešas zīmes aiz komata.

  2. Pārejas kurss ir EUR 1 = Ls 0,702804.

  3. Vēl līdz jūnija beigām visas cenas tiks atspoguļotas abās valūtās – gan eiro, gan latos. Tomēr, lai ātrāk apgūtu spēju orientēties eiro summās,

    primāri uzmanību ieteicams vērst uz cenu eiro.
  4. Ja ir nepieciešams no eiro summas iegūt summu latos, tad summa eiro jāreizina ar oficiālo kursu – 0,702804.

  5. Apaļošana jāveic tikai un vienīgi pēc matemātikas principa – ja trešā zīme aiz komata ir 0-4, tad otrā zīme aiz komata apaļojama uz leju, ja 5-9, tad – uz augšu.

Kopš gada sākuma pakāpeniski samazinājies latu skaidrās naudas apjoms apgrozībā, un desmitajā dienā pēc eiro ieviešanas, 10.janvārī, Latvijā eiro apjoms apgrozībā apsteidza latus.

Līdz ar eiro apjomu palielināšanos bankas pamazām pielāgo eiro iemaksām naudas iemaksas bankomātus. Vēl vakar daļa naudas iemaksas automātu pieņēma latus, bet pēc tam vairums pieņems eiro.

Iedzīvotāji iekrātos

latus varēs apmainīt pret eiro arī turpmāk.

Latus pret eiro mainīs Latvijas Pasta reģionālajās nodaļās līdz marta beigām, komercbankās - līdz jūnija beigām, bet Latvijas Bankā - bez laika ierobežojuma.

Maiņas vietu adreses atrodamas Finanšu ministrijas sūtījumā mājsaimniecībām «Eiro. Latvija aug».

Bet, ja tas nav saglabājies, tad ar adresēm var iepazīties interneta mājas lapās www.eiro.lv vai www.eiropasts.lv.

Latu banknotes vēl varēs iemaksāt vairāku banku naudas iemaksas automātos. «Citadele» nolēmusi pagarināt iespēju iemaksāt latus «Citadeles» iemaksas bankomātos līdz 20.janvārim, arī vairāki «Swedbank» naudas iemaksas bankomāti turpinās pieņemt latu banknotes. Savukārt «DNB banka» iespēju iemaksāt latus nodrošinās līdz jūnija beigām.

Pāreja no latiem uz eiro notiek saskaņā ar oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu