Jaunā 10 eiro banknote apgrozībā nonāks 23.septembrī (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Eiropas sērijas jaunā 10 eiro banknote nonāks apgrozībā šā gada 23.septembrī. Eiropas Centrālā banka (ECB) norāda, ka jaunā 10 eiro banknote būs viegli atpazīstama, jo tās dizains līdzinās pirmā izlaiduma 10 eiro banknotes dizainam. Dizainā izmantoti jaunākie banknošu tehnoloģijas sasniegumi, ieviesti jauni un uzlaboti pretviltošanas elementi, tādējādi šo banknoti viltot būs vēl grūtāk.

Līdzīgi kā jaunajā 5 eiro banknotē arī 10 eiro ūdenszīmē un hologrammā iestrādāts Eiropas portrets. Eiropa ir grieķu mitoloģijas tēls un Eiropas kontinenta nosaukuma izcelsmes avots.

ECB valdes loceklis Īvs Meršs, publiskojot jauno 10 eiro banknoti, teica: «Divpadsmit gadu pēc eiro banknošu un monētu ieviešanas tās šķiet pašsaprotamas, aizmirstot, cik vērienīgs un pat pārdrošs bijis eiro ieviešanas projekts. Vienotā valūta palīdzējusi apvienot miljoniem eiropiešu, neraugoties uz to, ka esam tik dažādi, un eiro banknotes un monētas ir taustāms pierādījums mūsu apņēmībai atbalstīt Eiropas Savienību. Kad sakām «Eiro - mūsu nauda», tad domājam to nopietni!»

Foto: Publicitātes foto

Viņš uzsvēra, ka viens no galvenajiem iemesliem jaunam banknošu izlaidumam ir nodrošināt, lai katrs, kurš izmanto banknotes, arī turpmāk to varētu darīt ar pilnu paļāvību.

ECB valdes loceklis savā uzrunāja pieminēja arī jaunākās eirozonas dalībvalsts Latvijas galvaspilsētu, norādot, ka ar eiro var maksāt no Rīgas līdz Romai.

Līdzīgi kā pirmā izlaiduma banknotes, arī jauno 10 eiro banknoti varēs viegli pārbaudīt, to aptaustot, apskatot un pagrozot. Papildus Eiropas portretam hologrammā un ūdenszīmē uz banknotēm redzams smaragdzaļš skaitlis, kas, banknoti pagrozot, maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu. Eiropas sērijas 5 eiro un 10 eiro banknotes ir izturīgākas, jo tām izmanto aizsargpārklājumu. Tas nozīmē, ka banknotes būs nepieciešams mainīt retāk, samazinot izmaksas un ietekmi uz vidi.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš paziņojumā medijiem skaidro, ka ar jaunās 10 eiro banknotes ieviešanu Latvijā neradīsies sarežģījumi. Latvijā kā jaunā eirozonas dalībvalstī izmantotās naudas apstrādes iekārtas ir modernas un lielākoties izgatavotas laikā, kad par ECB plāniem laist klajā Eiropas sērijas banknotes bija zināms. Uzņēmējiem ir dots pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos jaunās banknotes laišanai apgrozībā.

Latvijas Bankā jau laicīgi - vēl pirms oficiālās laišanas apgrozībā - būs pieejamas jaunās 10 eiro banknotes, kuras varēs izmantot naudas apstrādes iekārtu testiem.

Sekmīga sadarbība ar uzņēmējiem šajā jomā īstenota arī laikā, kad apgrozībā tika laistas jaunas latu banknotes, un nekādas būtiskas problēmas neradās. Līdz ar to, kā ierasts, neskaidrību un jautājumu gadījumā uzņēmēji aicināti konsultēties ar Latvijas Bankas naudas tehnoloģiju ekspertiem, informē Tauriņš.

Latvijā izmantotās naudas apstrādes iekārtas, ieskaitot komercbanku naudas apstrādes iekārtas un degvielas, dzērienu, autostāvvietu, biļešu automātus, lielākoties tiek iegādātas Rietumeiropā, līdz ar to nepieciešamie priekšdarbi jaunās 10 eiro banknotes izmantošanai būs jau veikti. Ja būs nepieciešamas izmaiņas, lielākoties tās varēs veikt, pieslēdzoties pie iekārtas ar datoru un veicot programmas atjauninājumu.

Foto: Publicitātes foto

Latvijas Banka norāda, ka gatavošanās Eiropas sērijas banknošu ieviešanai tiek veikta laicīgi un ir rūpīgi pārdomāta. Patlaban jau notiek priekšdarbi citu nominālu otrās sērijas eiro banknošu ieviešanai - tās ir dažādās izstrādes pakāpēs un tiek veikti testēšanas darbi. To laišana apgrozībā plānota pakāpeniski.

Pirmā Eiropas sērijas banknote ar piecu eiro nominālu pie vairāk nekā 332 miljoniem eirozonas dalībvalstu iedzīvotāju nonāca 2013.gada maijā.

Pirmā izlaiduma banknotes būs apgrozībā kopā ar jaunajām banknotēm un saglabās savu vērtību bez laika ierobežojuma, proti, tās būs apmaināmas eirozonas nacionālajās bankās.

Detalizēta informācija par eiro naudas zīmēm, to izskatu un drošības pazīmēm atrodama Latvijas Bankas vietnē «www.bank.lv» un ECB interneta vietnē «www.jaunas-euro-banknotes.eu», kur redzams arī jaunās 10 eiro banknotes prezentācijas video.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu