Van Rompejs: Eiro monētu dizains ir atgādinājums par Eiropas valstu identitāti (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Eiro monētu dizains ir atgādinājums, ka dzīvojam vienotā saimē un katrai valstij ir sava identitāte, šodien Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) rīkotajā pieņemšanā par godu eiro ieviešanai sacīja Eiropas Savienības Padomes priekšsēdētājs Hermans van Rompejs.

Van Rompejs atklāja, ka viņam jau ir bijusi iespēja apbrīnot Latvijas eiro monētas, un tās patikušas arī tiem, kuri pārstāv valstis ārpus eirozonas.

«Zinu, ka daudziem latviešiem Milda ir nacionālās identitātes un neatkarības simbols. Arī citās valstīs tas ir svarīgi, ieraugot Mildas lepno profilu uz monētas kopā ar Itālijas arfu, Grieķijas gudro pūci,» pauda van Rompejs.

Vienlaikus šīs eiro monētas ir atgādinājums tam, ka dzīvojam vienotā saimē, bet tajā pašā laikā tā ir daudzveidīga savienība. «Tas ir iemesls, kāpēc eiro dizains ir simbolisks, lai uzsvērtu mūsu valstu un Eiropas identitāti,» viņš turpināja.

Van Rompejs uzrunā citēja arī rakstnieces Zentas Mauriņas vārdus, ka katrai tautai ir savs skaistums. Turpinot šo domu, viņš uzsvēra, ka valstīm tāpat kā cilvēkiem ir jāveido aktīvi kontakti, lai dzīvotu labāk.

Vienlaikus viņš atzina, ka apzinās daudzu Latvijas iedzīvotāju nostāju, neapjūsmojot iestāju eirozonā, jo nezināmais raisa bažas. Tomēr pieredze liecina, ka tās valstis, kas iestājušās eirozonā, nevēlas atgriezties pie savas kādreizējās nacionālās valūtas. «Pārējai pasaulei un uzņēmējiem ar šo izvēli Latvija ir parādījusi, ka eirozonā iestāties ir nepieciešams, jo tas nes daudz labumu,» uzsvēra van Rompejs.

Eiropadomes priekšsēdētājs atzina, ka jaunas valsts pievienošanās ir priecīgs brīdis visā eirozonā un viņam ir grūti iedomāties labāku veidu jaunā gada sākšanai kā ar svinībām par godu Latvijas iestājai eirozonā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu