Janvāra pirmajā nedēļā cenu pieaugums novērots 3,8% preču (30)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Salīdzinot 2013.gada decembra ceturtā monitoringa datus ar šā gada janvāra sākuma datiem, vairākumam - 91,2% gadījumu - preču un pakalpojumu cenu izmaiņas nav novērotas, cenu pieaugums ir novērojams 3,8% gadījumu, savukārt 5% gadījumu cena ir samazinājusies, liecina apkopotie janvāra pirmā cenu monitoringa rezultāti.

Pārtikas produktu cenas janvāra pirmajā nedēļā lielākoties palikušas nemainīgas. Cena nav mainījusies rīsiem, auzu pārslām, makaroniem, kā arī dažādu veidu maizēm - sēklu, kviešu un tostermaizei. Divos gadījumos par 8,24% sadārdzinājušies griķi. Cepumu cena svārstījusies abos virzienos - divos gadījumos pieaugusi par 2,27%, bet vienā gadījumā samazinājusies par 10,2%.

Arī svaigas gaļas produktu grupā cenas lielākoties saglabājušās bez izmaiņām - cena nav mainījusies broilera stilbiņiem, svaigai liellopa gaļai, kā arī cūkgaļas šķiņķim. Savukārt cūkgaļas karbonāde vienā gadījumā kļuvusi lētāka par 5,98%. Desu un žāvējumu produktu grupā cenas lielākoties nav mainījušās - tās palikušas nemainīgas dažāda veida desām, kā arī cīsiņiem un pelmeņiem.

Tāpat arī zivju un zivju izstrādājumu produktu grupā cenas lielākoties nav mainījušās - nemainīgas tās palikušas makrelei, siļķu rolmopšiem un svaigam lasim, savukārt krabju nūjiņas vienā gadījumā kļuvušas lētākas par septiņiem santīmiem jeb 8,86%. Janvāra pirmajā nedēļā cenu svārstības nav konstatētas arī piena produktu grupā - cenas palikušas nemainīgas kefīram, Holandes sieram, kausētajam sieram, kā arī Krievijas sieram. Trīs gadījumos lētāks par 4,84% kļuvis biezpiens. Cena saglabājusies nemainīga sviestam, margarīnam un saulespuķu eļļai.

Tā kā cenu monitorings veikts ar divu nedēļu intervālu, janvāra pirmā cenu monitoringa rezultātos augļu grupā lielākoties neparādās sezonalitātes ietekmē veidojušās cenu svārstības, tomēr konstatēti atsevišķi cenu svārstību gadījumi. Apelsīnu cena trīs gadījumos samazinājusies par 4,49%-10,14%.

Arī dārzeņu grupā atsevišķos gadījumos novērotas cenu svārstības - janvāra pirmajā nedēļā sadārdzinājušies tomāti - to cena pieaugusi par 13,33%. Sarkano piparu cena savukārt svārstījusies abos virzienos - pipariem no Polijas cena vienā gadījumā pieaugusi par 18,87%, savukārt pipariem no Izraēlas - trīs gadījumos samazinājusies 12,9% apmērā.

Nemainīga cena lielākoties saglabājusies tādiem ikdienā bieži lietojamiem produktiem kā cukurs, sāls, garšvielas, tēja un sula. Vienā gadījumā cena par 2,28% samazinājusies kafijai, bet minerālūdens vienā gadījumā kļuvis lētāks par 5,13%.

Alkoholisko dzērienu grupā cenas nav mainījušās alum, sidram, brendijam, vīnam, degvīnam, viskijam un šampanietim.

Piecos gadījumos cena mainījusies «Coca-Cola» dzēriena bundžiņai dzērienu automātos - šie gadījumi varētu būt skaidrojami ar eiro cenu noapaļošanu abos virzienos un cenu pielāgošanu dzērienu automāta specifikai. Divos gadījumos cena pieaugusi attiecīgi no 0,57 eiro uz 0,7 eiro un no 0,78 eiro uz 0,8 eiro. Savukārt trīs gadījumos cena samazinājusies - vienā gadījumā no 0,78 eiro uz 0,7 eiro un divos gadījumos no 0,71 eiro uz 0,7 eiro.

Pievēršoties atlikušo preču grupu apskatam - cenas nav mainījušās saimniecības precēm (veļas pulveris, trauku mazgājamais līdzeklis un cauruļu tīrāmais līdzeklis). Cenas nav mainījušās arī personīgās aprūpes precēm (zobu pasta, ziepes, dušas želeja, šampūns, skuvekļi), kā arī tabakas izstrādājumiem. Atsevišķu medikamentu cena piecos gadījumos pieaugusi par 10,65%-11,24%. Četros gadījumos novērota arī preses izdevumu sadārdzināšanās, taču tas skaidrojams ar konkrētā izdevuma speciālizlaiduma izdošanu.

Janvāra pirmais cenu monitorings norāda uz degvielas cenas svārstībām 1% ietvaros. Līdz ar 1.janvāri lētāka kļuvusi dabasgāze.

Jau ziņots, ka no 2013.gada janvāra līdz septembrim cenu monitorings tika veikts reizi mēnesī, bet no 2013.gada 1.oktobra līdz 31.decembrim cenas tika novērotas četras reizes mēnesī. Cenu monitoringu plānots veikt arī 2014.gadā.

Cenu monitoringa laikā tiek novērotas cenas maizes un labības izstrādājumiem, gaļai, zivīm un to izstrādājumiem, augļiem, dārzeņiem, tējai, kafijai, atspirdzinošajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, mājokļa komunālajiem pakalpojumiem un remontam, medicīniskajiem produktiem, transporta pakalpojumiem, sakariem, presei, atsevišķiem izklaides pasākumu izdevumiem, kā arī ēdināšanas, finanšu, tūrisma, personīgās aprūpes un citiem pakalpojumiem.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu