Arvien vairāk pircēju norēķinās ar eiro; daži vēlas saņemt latus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Arvien vairāk pircēju mazumtirdzniecības veikalos norēķinās ar eiro, vienlaikus novērots, ka daži pircēji vēl arvien vēlas atlikumā saņemt latus, pastāstīja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

Mazumtirgotāja «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija aģentūrai BNS teica, ka arvien vairāk pircēju norēķinās eiro, savukārt maksājumu karšu izmantošanas proporcija janvāra pirmajās dienās nav pieaugusi. «Mūsu novērojumi liecina, ka janvāra pirmajās dienās pircēji norēķinājušies par pirkumiem miksētā veidā, proti, daļa eiro un daļa latos. Šobrīd varam teikt, ka salīdzinoši strauji pieaug norēķini par pirkumiem ar eiro. Tas liecina par to, ka, tuvojoties 14.janvārim, dubultās valūtas apgrozības periods norit kā plānots,» viņa sacīja.

Tāpat Podskočija atzīmēja, ka janvāra pirmajās dienās ir bijuši atsevišķi gadījumi, kad pircēji nav vēlējušies pieņemt atlikumu eiro, jo sagaidījuši, ka joprojām tas tiks izdots latos.

Viņa pastāstīja, ka ir bijuši arī atsevišķi gadījumi, kad pircējus mulsina nenomainītās cenu zīmes, kur preces cena eiro vizuāli ir attēlota mazāka nekā latos. Cenu zīmju nomaiņu «Rimi» un «Supernetto» veikalos pilnībā plānots pabeigt līdz šīs nedēļās beigām, kas ir ātrāk nekā sākotnēji bija iecerēts. «Cenu zīmju nomaiņu veic darbinieki savā darba laikā un tas ir diezgan apjomīgs process, piemēram, vienā «Rimi» hipermārketā vēl jānomaina apmēram 25 tūkstošus cenu zīmju,» sacīja Podskočija.

«Rimi» pārstāve norādīja, ka pirmajās janvāra dienās «Rimi Latvia» saņēmis arī atsevišķas pircēju sūdzības saistībā par esošajām cenu zīmēm, taču to nevarētu uzskatīt par tendenci. «Protams, kamēr nav nomainītas visas cenu zīmes tā, lai izceltu eiro valūtu, tās pircējus varētu mulsināt, tāpēc mēs aicinām mūsu pircējus būt vērīgiem un rūpīgi sekot līdzi cenu zīmju izmaiņām, lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem,» uzsvēra Podskočija.

Arī mazumtirgotāja «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris aģentūrai BNS sacīja, ka «Maxima» veikalos pakāpeniski pieaug to iedzīvotāju īpatsvars, kuri norēķinās ar eiro. Tāpat vēl arvien ir liels to pircēju īpatsvars, kas norēķinās skaidrā naudā.

Pēc Besera teiktā, daži pircēji veikalos interesējušies, kāpēc cenas eiro ir attēlotas vizuāli lielākas nekā cenas latos, tāpat vecāka gadagājuma cilvēki lūdz pārdevēju palīdzību, lai izprastu, kāda ir pirkuma kopējā vērtība.

Viņš atzīmēja, ka patlaban «Maxima» veikalos apmēram 40% preču cenas ir nomainītas, cenu eiro vizuāli attēlojot lielāku nekā latos, un turpmāko divu nedēļu laikā plānots veikt atlikuši cenu zīmju nomaiņu.

Veikalu «IKI» apsaimniekotāja «Palink» mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis aģentūrai BNS sacīja, ka pirmajās dienās pēc eiro ieviešanas Latvijā pircēji lielākoties «IKI» veikalos norēķinās latos. «Salīdzinoši liela daļa iedzīvotāju norēķinās ar liela nomināla latu banknotēm, tādējādi veikali kļūst par sava veida naudas maiņas punktu, jo papildu savai pamatdarbībai mums jāspēj nodrošināt arī attiecīgu summu izdošana eiro. Diemžēl, tāpēc ir bijuši starpgadījumi, kad atsevišķos «IKI» veikalos radies eiro skaidras naudas iztrūkums, jo šāds latu apgrozījums iepriekš netika prognozēts,» viņš teica.

Tāpat mazumtirgotājam jāsastopas ar faktu, ka inkasatori nespēj nodrošināt nepieciešamo naudas apmēru vajadzīgajā laikā, klāstīja Janševskis. «Līdz ar to aicinām pircējus būt saprotošiem pret tirgotājiem un maksāt ar maksimāli precīzām summām latos, eiro vai ar maksājumu karti,» viņš teica.

Pēc Janševska sacītā, aizvadītā nedēļas nogale «IKI» veikalos pagāja salīdzinoši mierīgi, bez lieliem starpgadījumiem. «Iedzīvotāji vairumā gadījumu ir informēti par jauno valūtu, uzmanīgi seko līdzi norēķiniem un cenām, līdz ar to nekādus kuriozus gadījumus līdz šim neesam novērojuši. Mūsu novērojumi rāda, ka iedzīvotāju ārpus Rīgas daudz biežāk norēķinās jau jaunajā valūtā vai ar maksājumu kartēm, kamēr galvaspilsētā iedzīvotāju daudz vairāk norēķinās skaidrā naudā latos,» viņš klāstīja.

«IKI» pārstāvis arī pastāstīja, ka pircēji vēl aizvien izturas ar sapratni pret pārdevējiem, ja viņu darbs šajās dienās, strādājot ar divām valūtām vienlaicīgi, nerit tik raiti kā ierasts.

Tāpat kompānijas «Elvi Latvija», kas ir mazumtirdzniecības veikalu «Elvi» franšīzes turētāja, komercdirektore Laila Vārtukapteine aģentūrai BNS teica, ka «Elvi» veikalos arvien vairāk pircēju norēķinās ar eiro. «Ja piektdien [3.janvārī] norēķini eiro un latos bija 50% pret 50%, tad šorīt [pirmdien] jau aptuveni 80% klientu norēķinājušies eiro un 20% - latos,» viņa sacīja.

Pēc Vārtukapteines teiktā, izteiktu jautājumu saistībā ar pāreju uz eiro no pircēju puses «Elvi» veikalos nav bijis, taču daži pircēji vēl joprojām brīnās par atlikuma saņemšanu eiro, kā arī bijuši pircēji, kas vēlējušies saņemt atlikumu latos.

Viņa atzīmēja, ka lielākā daļa pircēju «Elvi» veikalos norēķinās skaidrā naudā un mazākā daļa - ar maksājumu kartēm.

Jau vēstīts, ka Latvija 1.janvārī kļuva par 18.eiro zonas valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu