Kā vieglāk pārrēķināt latus uz eiro un otrādi? (46)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: eiro.lv

Lai gan daudzviet tiek ziņots, ka pāreja uz eiro notiek ļoti gludi un principā bez aizķeršanās, iedzīvotājiem patiesi bieži ir problēmas orientēties jaunajās cenās un to vērtībā latos, vai otrādi. Informatīvajā lapā eiro.lv var atrast padomus, kā atvieglot sev šo procesu.

Foto: eiro.lv

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) norāda uz vairākām nepilnībām eiro ieviešanas procesā, piemēram, uz apgrūtināto naudas inkasāciju un sarežģīto tās nodošanu bankā.

LTA pārstāve Arta Baumane saka, ka asociāciju nepamierina tas, ka 1.janvāri strādāja tikai nedaudzas banku nodaļas. Tāpat nepatīkamas esot garās rindas banku filiālēs - Daugavpilī uzņēmējiem visu dienu nākoties gaidīt rindā, lai nodotu naudu.

LTA pārstāve arī norāda, ka Latvijas banka un daudzas komercbankas esot ignorējušas tirgotāju aicinājumu pirmajās divās nedēļās ievietot bankomātos vairāk mazo nominālu banknotes. Tādējādi virknē apdzīvotu vietu, kur bankomāti izsniedz tikai 20 un 50 eiro banknotes, tirgotājiem rodoties problēmas ar atlikuma izsniegšanu. Vidējais pirkums Latvijā nepārsniedz piecu eiro vērtību, viņa skaidro.

«Papildus nepatīkams pārsteigums ir banku izvairīšanās no Eiro ieviešanas plānā noteiktās solidāro izmaksu segšanas - daudzviet noteikta komisijas nauda par eiro izsniegšanu un pieņemšanu dubultās aprites periodā. Tirgotājs taču neņem komisiju par pircējam izsniegto eiro sīknaudu, turpretī bankas cenšas nopelnīt uz tirgotāju un galarezultātā uz patēriņa preču pircēju rēķina,» piebilst Baumane.

LTA uzskata, ka valdībai turpmākās dienās būtu jāmaina attieksme pret eiro izplatīšanas vietām tirdzniecībā, piemēram, finanšu institūcijām būtu jāaicina bankas uzņemties lielāku līdzatbildību eiro ieviešanā.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu