Tirgotāji: iedzīvotāji gada nogalē iepirkušies nedaudz aktīvāk (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Gada nogalē iedzīvotāji iepirkušies nedaudz aktīvāk nekā pirms gada, pastāstīja aptaujātie tirgotāju pārstāvji.

Mazumtirgotāja «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija atzina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu šoreiz gada nogalē pircēju pieplūdums «Rimi» un «Supernetto» veikalos bija nedaudz lielāks. «Tradicionāli vislielākā pircēju plūsma bijusi tieši nedēļas nogalē pirms svētkiem – 21. un 22. decembrī, kā arī brīvdienās no 25. līdz 31. decembrim. Lielākās cilvēku plūsmas bija novērojamas «Rimi» hipermārketos,» sacīja Podskočija.

Viņa pieļāva, ka pircēju plūsmas pieaugums daļēji varētu būt skaidrojams ar Latvijas pāreju uz eiro. «Pircēji šajās svētku dienās, jo īpaši gada nogalē, norēķiniem par pirkumiem izmantoja skaidro naudu,» teica Podskočija.

Tāpat viņa pastāstīja, ka pircēji iegādājušies ne tikai svētku galdam paredzētās preces, bet arī ikdienā pirktās preces un produktus nedaudz lielākos apmēros kā ierasts.

Tradicionālie gardumi

«Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste atzina, ka pircēju iepirkšanās paradumi aizvadītajās svētku dienās tāpat kā iepriekšējos gados ir saglabājušies nemainīgi - joprojām starp pirktākajām precēm ir mandarīni, dažāda veida Latvijā ražotie saldumi, piparkūkas un piparkūku mīklas, štovēti kāposti, produkti salātiem, tostarp majonēze, krējums, zirnīši, olas un citi.

Tāpat Podskočija sacīja, ka pircēji gada nogalē vairāk iegādājušies svaigas zivis un jūras veltes. «Tas liecina, ka uz šiem svētkiem mūsu pircēji ir atļāvušies sevi un savus ciemiņus nedaudz vairāk palutināt,» viņa piebilda.

Sagaidot Jauno gadu, «Rimi» pircēji vairāk nekā ikdienā pirkumu grozos ir likuši arī dažāda veida dzirkstošos vīnus, un aizvadītajos svētkos būtiski ir pieaudzis to pircēju skaits, kuri dzirkstošā vīna vietā ir izvēlējušies franču šampanieti. «Pieaugums ir pārsniedzis pat 30%. Daudzi pircēji novērtējuši arī Latvijas mazo alus darītavu ražotos labumus,» pastāstīja Podskočija, piebilstot, ka pieprasījums pēc Latvijas mazo alus darītavu aliem, salīdzinot ar ikdienu, ir vairākkārt palielinājies.

Visaktīvāk pērk Vecgada dienā

Arī veikalu «IKI» apsaimniekotāja «Palink» mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis sacīja, ka aizvadītajās Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienās iedzīvotāju iepirkšanās aktivitāte bija nedaudz lielāka nekā pirms gada, apgrozījumam pamatā saglabājoties iepriekšējā gada attiecīgā perioda līmenī.

«Vislielākais apgrozījums «IKI» veikalos bija tieši Vecgada dienā, 31.decembrī, kad iedzīvotāji vēl steidza tērēt atlikušos latu un santīmu uzkrājumus pirms pārejas uz eiro un gādāja nepieciešamos produktus svētku sagaidīšanai,» norādīja Janševskis.

Pēc viņa teiktā, liels pircēju skaita pieplūdums bija vērojams arī pirmssvētku laikā - 23. un 30. decembrī, kad iedzīvotāji iegādājās svētku galdam nepieciešamos produktus. «Tas apliecina, ka iedzīvotāji, kā ikkatru gadu, arī šogad svētkiem gatavojās īsi pirms paredzētajām svinībām,» sacīja Janševskis.

Nav būtisku atšķirību

Savukārt «Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris sacīja, ka 2013.gada nogalē, salīdzinot ar 2012.gada nogali, būtiskas atšķirības pircēju svētku iepirkšanās aktivitātē nav bijušas.

«Arī apgrozījums pieaugums svētku dienās, salīdzinot ar ikdienu, bijis līdzīgs kā pērn. Vislielāko pircēju pieplūdumu novērojām 30.decembrī un lielākoties reģionu veikalos. Svētku laikā «Maxima» veikalos pirktākās preces bija mandarīni, šampanietis, svaigi gurķi, tomāti, olas, majonēze un siers. Vislielākais procentuālais pieaugums bija tādām preču grupām kā saldumi, milti un saldējums,» sacīja Beseris.

Savukārt universālveikala «Stockmann» mārketinga vadītājs Juris Prančs teica, ka pagaidām nav iespējams pateikt, vai pircēju aktivitāte gada nogalē bijusi lielāka nekā gadu iepriekš, jo dati par pircēju plūsmu, kā arī universālveikala apgrozījums svētku laikā vēl nav apkopoti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu